1.2 C
Ljubljana
sobota, 9 decembra, 2023

Nekdanji španski kralj, ki živi v izgnanstvu, spet obiskal Španijo

Piše: STA, C. R. 

Nekdanji španski kralj Juan Carlos, ki od leta 2020 živi v izgnanstvu v Abu Dabiju, je znova obiskal svojo domovino Španijo. Nekdanji monarh je danes popoldne z zasebnim letalom pristal na letališču Vigo-Peinador na severozahodu države, je poročala državna televizija RTVE.

Uradnih informacij o že četrtem obisku 85-letnega Juana Carlosa v Španiji od njegovega odhoda v izgnanstvo pred dobrimi tremi leti za zdaj ni.

Po poročanju RTVE in drugih medijev, ki se sklicujejo na kroge blizu nekdanjemu kralju, se namerava ta kot že ob prejšnjih obiskih v domovini udeležiti jadralne regate v mestu Sanxenxo v Galiciji. Ta bo potekala od četrtka do nedelje.

Tudi tokrat bo bival v hiši tesnega prijatelja, podjetnika Pedra Camposa, je poročala RTVE. Srečanje s sinom, kraljem Felipejem VI. “načeloma” ni predvideno.

V četrtek naj bi sicer v Galicijo, kakih 15 kilometrov stran od Sanxenxa, odpotoval tudi kralj Felipe VI., ki se je v preteklosti skušal oddaljiti od očeta, da bi ohranil ugled monarhije.

Obiski Juana Carlosa v Španiji vzbujajo vse manj zanimanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob njegovem prvem obisku maja lani ni šlo vse gladko, po eni strani zaradi velike medijske pozornosti, pa tudi zaradi “nesramnega” obnašanja nekdanjega kralja. Kasnejša obiska letos aprila in julija sta minila precej bolj diskretno.

Juan Carlos, ki je bil španski kralj med letoma 1975 in 2014, je avgusta 2020 skrivaj zapustil domovino po razkritjih o njegovem razkošnem življenjskem slogu in dvomljivem izvoru njegovega bogastva v času, ko so se proti njemu vrstile kazenske ovadbe zaradi domnevno nepravilnih finančnih poslov.

Marca lani so bile vse kazenske preiskave proti njemu umaknjene, deloma zato, ker je bil do svoje abdikacije imun na kazenski pregon in ker je zastaralni rok že potekel. Ta odločitev je sprožila ugibanja o morebitni vrnitvi nekdanjega kralja v Španijo. Vendar pa po poročanju medijev tako kraljeva hiša kot leva vlada še naprej nasprotujeta njegovi vrnitvi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine