12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Nekdanji prvi mož avtomobilskega koncerna Nissan Carlos Ghosn zanika obtožbe

Nekdanji predsednik avtomobilskega koncerna Nissan Carlos Ghosn zanika obtožbe o poneverbah, poročajo japonski mediji. Ghosn trdi, da ni imel namena pripravljati lažnih finančnih poročil. V javnosti sicer menedžer od aretacije pred slabim tednom dni ni spregovoril, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V Braziliji rojeni menedžer je po navedbah medijev preiskovalcem zatrdil, da ni nameraval prikrivati svojih prihodkov. S preiskovalci je govoril, čeprav ima pravico molčati.

Nissan je Ghosna v četrtek odstavil z mesta predsednika. Medtem mu zaenkrat ob strani še naprej stoji Renault, v katerem je Ghosn izvršni direktor.

Ghosn naj bi ob pomoči drugega Nissanovega menedžerja Grega Kellyja prikril za osem milijard jenov (62 milijonov evrov) prihodkov. Obtožbe je po navedbah medijev zavrnil tudi Kelly, češ da so bile Ghosnove plače izplačane v skladu z zakoni.

Lokalni mediji poročajo tudi, da je Nissan za preiskavo domnevnih Ghosnovih spornih ravnanj letos oblikoval skrivno ekipo. Ta je podatke prečesavala v strogi tajnosti, da Ghosna ne bi spodbudili k uničevanju dokazov.

Menedžer je od ponedeljka pridržan v Tokiu. V sredo je tožilstvo uspešno predlagalo 10-dnevno podaljšanje pripora.

Sprva so Ghosna sumili prikrivanja petih milijard jenov med junijem 2011 in junijem 2015. Sedaj pa se kaže, da je Ghosn prihodke skrival tudi po tem obdobju, zato mu v skladu z japonsko zakonodajo grozi še ena aretacija na podlagi hujših obtožb.

Ghosn je do aretacije veljal za enega najmočnejših vodilnih kadrov v avtomobilski industriji in arhitekta povezave med Nissanom, Renaultom in Mitsubishijem. Upravni odbor Mitsubishi Motors naj bi o Ghosnu razpravljal v ponedeljek.

Zadnje novice

Sorodne vsebine