2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Nekdanji diplomat Roman Kirn zaradi nesoglasij odstopil s položaja v Šarčevem kabinetu

Dolgoletni diplomat Roman Kirn je odstopil s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca, kjer je bil zadolžen za področje zunanje politike, poroča Dnevnik na svojih spletnih straneh. Premier je njegov odstop že sprejel, saj sta se s Kirnom, zaradi nesoglasij razšla.

Zakaj je Kirn ponudil odstop, ni znano. V Šarčevem kabinetu so za STA povedali, da ne gre za posledico kakšnega spora med njima, ampak za osebno odločitev Kirna, premier pa to odločitev spoštuje.

Kirn se je leta 2017 sicer že upokojil po 40-letni karieri še v jugoslovanski in nato tudi v slovenski diplomaciji. Med drugim je bil veleposlanik v Washingtonu in pri Združenih narodih v New Yorku, služboval je tudi v Pragi in na Dunaju. Upokojil se je kot veleposlanik v Haagu prav na dan, ko je bila objavljena arbitražna razsodba o meji med Slovenijo in Hrvaško – 29. junija 2017.

Pred lanskimi volitvami v državni zbor se je zdaj 67-letni Kirn podal v politiko kot svetovalec Šarca in njegove LMŠ za zunanjo politiko. Bil je kritičen do slovenske zunanje politike pod vodstvom zdaj že bivšega zunanjega ministra Karla Erjavca in prejšnjega premierja, sedanjega zunanjega ministra Mira Cerarja. Menil je, da je slovenska zunanja politika neambiciozna, zlasti glede vloge v Natu in EU.

Ni sicer jasno, kakšna je bila Kirnova vloga pri odločitvi premierja, da ne nagovori Evropskega parlamenta na marčni plenarni seji v Strasbourgu. Šarec je bil zaradi te odločitve deležen kritik z vseh strani političnega spektra, ker da je zamudil priložnost za predstavitev stališč Slovenije evropskim poslancem in Evropski uniji. Šarec se je branil, da se ni hotel vmešavati v predvolilno kampanjo pred majskimi evropskimi volitvami.

Spletni portal Siol navaja, da naj bi Kirn po sicer neuradnih informacijah odstopil zaradi nesoglasij z drugimi svetovalci v Šarčevem kabinetu, zlasti s državnim sekretarjem Igorjem Mallyjem. Ravno Mally naj bi bil po navedbah Siola eden od tistih, ki so premierju svetovali, naj ne nagovori Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Mally je deloval že v kabinetu prejšnjega premierja Cerarja, pred tem pa je bil glavni svetovalec Cerarjeve predhodnice Alenke Bratušek za zadeve EU.

No, sam Kirn je za Dnevnik spor z Mallyjem zanikal, poznavalci pa vedo povedati, da se je čutil zapostavljenega. Največji vpliv na Šarca naj bi tako imel državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, ki mu premier tudi najbolj zaupa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine