17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Nekdanji »Beatle« Paul McCartney ustvarja muzikal po filmu Čudovito življenje

Priznani britanski glasbenik in nekdanji član The Beatles Paul McCartney ustvarja svoj prvi odrski muzikal po filmu Čudovito življenje (1946) v režiji Franka Capre. V Čudovitem življenju je v ospredju zgodba samomorilskega gospoda, ki ga reši njegov angel varuh. McCartney je dejal, da gre za univerzalno zgodbo, v kateri se lahko najde vsak.

 

Po besedah producenta Billa Kenwrighta bo muzikal premiero dočakal v drugi polovici prihodnjega leta. Scenarij ustvarja Lee Hall, ki je med drugim napisal scenarija za filma Billy Elliot ter aktualno filmsko biografijo Eltona Johna Rocketman, skupaj z McCartneyjem pa pišeta tudi besedila za skladbe, poroča britanski BBC.

Hall je dejal, da je Čudovito življenje, v katerem sta igrala James Stewart in Donna Reed, njegov najljubši film, saj vsebuje praktično vse: “komedijo, patos in redko videno človečnost, ki se dotakne generacije za generacijo”. V izjemno čast mu je, da bo filmsko zgodbo lahko priredil za oder, da pri tem sodeluje z McCartneyjem pa se mu zdi neopisljivo. “Paulova globina, čustvena iskrenost in melodična briljantnost dodajajo novo širino klasični zgodbi. Počutim se, kot bi me čuval angel,” je povedal.

Druga aktualna odrska adaptacija filma Čudovito življenje je sicer že na turneji po ZDA. Kenwright je dejal, da si je želel filmsko klasiko Capre prirediti v muzikal dolgo pred nastankom omenjene ameriške produkcije, a je Capra njegovo prošnjo za projekt prijazno zavrnil. Čez nekaj desetletji pa je Kenwright “kar z lepega” prejel potrditev za začetek ustvarjanja muzikala in tako je pristopil k McCartneyju s prošnjo, da bi on napisal glasbo.

Nekdanji Beatle je dejal, da si ni predstavljal, da bo kdaj pisal glasbo za muzikal, nato pa se je sestal s Kenwrightom in Hallom ter ob pogovoru o projektu ugotovil, da bi bilo sodelovati pri njem zanimivo in zabavno.

Kenwright je dodal, da so glasbenikovi prvi posnetki presegli pričakovanja: “Pesmi te popeljejo nekam, kamor nisi namenjen. Zvenijo preprosto – a je to zavajajoče. Paul je pravi genij.”

Čudovito življenje je ob premieri leta 1946 podrlo rekorde filmskih blagajn. Postal je priljubljen film za predvajanje v božičnem času, Ameriški filmski institut pa ga je uvrstil med sto najboljših ameriških filmov vseh časov.

McCartneyjeva glasba se na odru večkrat pojavlja, med drugim v predstavi Love, ki so jo v Cirque Du Soleil posvetili skupini The Beatles. Glasbenik je sicer že napisal glasbo za filmski muzikal Give My Regards to Broad Street iz leta 1984, še piše BBC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine