16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ne boste verjeli! Raziskave v Franciji: Nikotin vas lahko zaščiti pred koronovirusom

Nikotin lahko ščiti pred koronavirusom, so pokazale raziskave v Franciji, v pripravi pa so preventivne in terapevtske študije, ki bodo potekale v bolnišnici La Pitié-Salpêtrière.

 

Hipotezo o zaščitnem učinku nikotina podpira nizek odstotek kadilcev med bolniki, hospitaliziranih za Covid-19 po vsem svetu, a je prejela trdno potrditev v novi francoski študiji na 350 bolnikih, ki so na bolnišničnem zdravljenju in še 150 tistih z blažjimi simptomi. »Med njimi je le pet odstotkov kadilcev, kar je nesorazmerno manj kot v celotni populaciji,« je dejal profesor interne medicine Zahir Amoura, ki je raziskavo vodil.

»Hipoteza je, da se nikotin veže na celične receptorje, ki prav tako koristijo koronavirus, s čimer preprečuje, da bi ga virus prevzel, vstopil v celico in se začel razmnoževati,« je dejal profesor Jean-Pierre Changeux z Pasteurjevega inštituta.

Takoj, ko bo dobil zeleno luč, ki jo pričakuje od zdravstvenega ministra Olivierja Vérana, bodo nikotinske obliže v treh preskušanjih uporabili v različnih odmerkih.

(vir: Dnevno.hr)

Zadnje novice

Sorodne vsebine