16.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nadaljevanka »V imenu ljudstva« in njeni trije igralski veterani – želite videti, kako so izgledali, ko so igrali v filmu »Sreča na vrvici« pred več kot 40 leti?

Slovenska nacionalna televizija je pred več kot dvema tednoma začela s predvajanjem nove slovenske nadaljevanke »V imenu ljudstva«, ki razkriva pravo družinsko dramo, ki se dogaja v ljubljanski pravniški sceni. Po nadaljevanki Jezero, kjer je glavno vlogo igral Sebastian Cavazza, na sceno tokrat prihaja njegova srčna izbranka Ajda Smrekar. 

 

Osrednja junakinja nadaljevanke je 27-letna pravnica in odvetniška pripravnica Nika (Ajda Smrekar), bogata hči sodnice in hladnokrvnega poslovneža, za katerega se nato izkaže, da ni njen pravi oče. Njen boj je poln preobratov in bolečih spoznanj. Skuša rešiti veliko družino pred pohlepom bank, pomagati na smrt bolnemu odvetniku Jožetu Zajcu in njegovemu avtističnemu sinu, njen upor pa seveda pusti posledice.

Nadaljevanko, ki jo režira Vojko Anzeljc, seveda sestavljajo poleg mlade generacije igralcev tudi nekateri veterani. Nikina starša Majdo in Eda sta namreč upodobila Vesna Jevnikar in Ivo Ban, odvetnika Jožeta Zajca pa Brane Grubar. No, mi pa smo pobrskali po zgodovini in odkrili, da so vsi trije nekoč že igrali v istem projektu in to že pred skoraj 45 leti v sedaj že legendarnem mladinskem filmu »Sreča na vrvici«, ki sta ga ustvarila Jane Kavčič in Vitan Mal s sodelavci. Tako Ivo Ban kot Brane Grubar sta tedaj že bila profesionalno na sceni, Vesna Jevnikar pa je bila še mlada najstnica, ki se je nato odločila za profesionalno kariero. Igrala je Mileno, soigralko glavnega junaka Matica (Matjaž Gruden, sicer pravnik v Strasbourgu in režimski kolumnist časopisa Večer), s katerim sta bila izbrana za snemanje »filma v filmu« (režiserja je tu upodobil Zvone Šedlbauer, asistenta Aleš Valič, maskerko pa Manca Košir), vendar je bil Matic preveč zagledan v svojo »nagrado« iz filma, velikega črnega novofundlanca Jakoba. Brane Grubar je tu upodobil dreserja, ki se je le stežka odpovedal svojemu štirinožcu. Ivo Ban pa je prevzel stransko vlogo delavca (najbrž šoferja), ki je delal v nočni izmeni in podnevi počival, vendar ga je sredi spanja presenetila žoga, ki je prebila okensko steklo – odbila pa se je ravno od gobca velike pasje mrcine. Tako se je znašel na strani tistih, ki so menili, da mora Jakob od hiše, pravzaprav iz bloka.

No, zdaj pa primerjajte fotografije vseh treh. Leta naredijo svoje. Ampak za nekatere igralce velja, da so kot arhivsko vino: starejši ko so, bolj so žlahtni…

Zadnje novice

Sorodne vsebine