14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Načeta plačilna disciplina v času upočasnjene gospodarske rasti

Skoraj dvomesečna epidemija korona virusa ima močno vidne učinke na vse veje gospodarstva. Vlada hiti s protikonornskimi paketi, a mnoga podjetja in tudi veliki gospodarski sistemi že občutijo znižano kupno moč ter težave s plačilno disciplino poslovnih kupcev. Povpraševanje po finančnih instrumentih, zlasti faktoringu, se je zato močno povečalo, je zapisano v sporočilu za javnost.

Faktoring je finančni inštrument, ki ga podjetja v času upočasnjene gospodarske rasti uporabljajo za reševanje likvidnostih vprašanj, nižanje stopnje zadolženosti ter boljše načrtovanje finančnih tokov. Gorenjska banka, ki je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev na slovenskem trgu, malim in srednje velikim podjetjem ponuja eno izmed najbolj priljubljenih storitev za zanesljiv, učinkovit in hiter dostop do denarnih sredstev. Odstopniki terjatev s faktoringom rešujejo financiranje obratnih sredstev (plačilo dobaviteljev, plač, davka). Prav tako lahko podjetja preko faktoringa svojim kupcem ponudijo daljše plačilne roke (breme financiranja prevzame faktor), kar bo še posebej pomembno v naslednjih 6-12 mesecih, ko se bodo podjetja osredotočala na svojo likvidnost. S prodajo terjatev faktor prevzame tudi kreditni riziko, če kupec ne plača ali se nad njim prične insolventni postopek. Podjetje ima v tem primeru zagotovljen denar in se lažje posveti svojemu poslovanju in novim poslovnim priložnostim.

Kakšne so prednosti in kakšne so omejitve faktoringa?

Pri faktoringu brez regresne pravice podjetje po prodaji terjatev z njimi nima več skrbi. Tveganje za poplačilo terjatev v celoti prevzame kupec, na primer Gorenjska banka. V tem primeru ima faktoring dva pomembna učinka. Storitev je na ta način zelo podobna zavarovanju za primer plačilne nediscipline kupcev, za nameček pa ima še pozitiven vpliv na bilance. Če običajno posojilo poveča zadolženost podjetja, jo faktoring znižuje. Pri faktoringu namreč podjetje proda terjatve in jih v primeru, da ima zavarovanje – gre za tako imenovani faktoring brez regresne pravice, lahko izloči iz bilance. Na eni strani torej podjetje zniža terjatve, na drugi pa prejme denar na bančni račun, s katerim lahko prosto razpolaga, torej poplača obveznosti, posledično pa se poveča delež kapitala v bilancah.

Zakaj terjatve prodati Gorenjski banki?

Gorenjska banka je v letu 2019 postala vodilni ponudnik faktoring storitev, celotna storitev je skoraj v celoti digitalizirana. To pomeni, da podjetja za povpraševanje, dogovarjanje in izvedbo prodaje terjatev potrebujejo precej manj časa. Trenutno v banki vstopajo na trg enkratnih odkupov. Preko enkratnega odkupa terjatev banka pomaga tudi tistim podjetjem, ki zgolj občasno prodajajo svoje terjatve in hitro potrebujejo finančna sredstva za ohranjanje oziroma izboljšanje svoje likvidnosti. Model za enkratne odkupe terjatev je na voljo tudi strankam, ki niso komitenti Gorenjske banke. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine