14.5 C
Ljubljana
sobota, 13 avgusta, 2022

Na Švedskem roparja ukradla kraljevi kroni

Roparja sta iz katedrale Strangnas na jugu Švedske v torek za časa kosila odtujila kraljevi kroni iz 17. stoletja neprecenljive vrednosti in nato pobegnila z gliserjem, poročajo tuji mediji. Plovilo sta parkirala v jezeru Mälaren ob katedrali. Policisti so takoj stopili v akcijo in ju iščejo po vodi in kopnem, a zaenkrat neuspešno.

Lopova sta ukradla krono, ki je pripadala kralju Karlu IX., ki je na Švedskem vladal od leta 1604 do smrti leta 1611 in je v katedrali tudi pokopan, ter manjšo krono, ki je pripadala njegovi ženi, kraljici Kristini, ki je preminula leta 1625.

Kroni sta narejeni iz zlata, kraljeva pa je okrašena z dragulji, srebrom in biseri. Lopova sta iz izložbene vitrine, ki je bila zaklenjena in zavarovana z alarmno napravo, ukradla tudi vladarsko jabolko ter kraljevi križ.

Kristofer Lundgren iz katedrale je po pisanju srbske tiskovne agencije Tanjug poudaril, da so ukradeni predmeti del kulturne dediščine in dodal, da je z ropom oškodovana švedska družba.

Policija je kmalu sprožila iskalno akcijo. “Gre za jezero Mälaren, tako da sta lahko tatova pobegnila proti zahodu do Köpinga ali Aboge, ali pa na vzhod do Västerasa, Eskilstuna ali Stockholma. Sledimo jima v vseh smereh,” je za novičarsko agencijo TT povedal predstavnik stockholmske policije Thomas Agnevik.

Kot je opomnila agencija, so v švedskem mestu Västeras leta 2013 ukradli krono in žezlo, ki sta bila uporabljena na pogrebu švedskega kralja Janeza III. Policija je ukradena predmeta ob prejetju namiga našla v vrečah za smeti, odvrženih ob avtocesti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine