19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Na Goriškem aprila 3400 brezposelnih, od tega 920 novih

Goriški regiji, ki se ponaša z izjemno razvitim turističnim in igralniškim sektorjem, se zaradi epidemije korona virusa obeta gospodarski zlom, je ocenil župan Nove Gorice Klemen Miklavčič.

Župan je opozoril, da se bodo »zaradi odvisnosti od italijanskega trga, dobaviteljev in potrošnikov, ki jim je močno upadla kupna moč, podjetja znašla v najhujši stiski v zadnjih treh desetletjih. Veliko podjetij bo propadlo, kar bo botrovalo visoki brezposelnosti. Obetata se visoka brezposelnost in socialna stiska«. Njegovi tezi je pritrdila tudi območna služba Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica, kjer je danes prijavljenih kar 3400 brezposelnih, kar je 17,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Direktorica novogoriške območne enote Vesna Petric Uran je dodala, da je letos po sedmih letih priliv brezposelnih večji od odliva, priliv v marcu in aprilu, ko se je prijavilo 920 oseb, pa predstavlja 60 odstotkov celotnega priliva letos.

Na Goriškem je sicer največji zaposlovalec Salonit Anhovo. Skupina je leto 2019 zaključila z dobrimi poslovnimi rezultati, pri čemer se dobro spopadajo z epidemijo korona. Predsednik uprave Salonita Anhovo Julijan Fortunat je povedal, da se »gradbišča v Italiji ponovno odpirajo, na slovenskem trgu smo aprila zabeležili zgolj 10 % nižjo realizacijo od pričakovane. Verjamemo, da se bo povpraševanje po našem cementu na domačem trgu še povečalo, saj je gradbeništvo zaradi multiplikativnih učinkov izjemnega pomena za ponovni zagon gospodarstva«. Salonit Anhovo bo sicer letos izplačal tudi letni dodatek in sicer bo Salonit Anhovo svoje zaposlene nagradil z regresom za letni dopust v višini 1.700 EUR neto.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine