23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Mineva 60 let od smrti legendarne pevke Billie Holiday – pokopal jo je heroin

Pred 60 leti je 17. julija, stara le 44 let, umrla ena največjih pevk v zgodovini jazza Billie Holiday. Za izvajalko skladbe The Man I Love so dejali, da zna s svojim krhkim glasom improvizirati kot z instrumentom. Kljub uspešni karieri je pevka v sebi nosila veliko žalost, ki jo je skušala omiliti z mamili.

 

Pevka, rojena 7. aprila 1915 kot Eleanora Fagan v Baltimoru, je imela težko otroštvo in mladost. Delala je tudi v bordelih. Nastopati je začela leta 1929 po nočnih klubih v newyorškem Harlemu. Leta 1933 ji je k uspehu pomagal Benny Goodman. Med leti 1935 in 1939 je posnela številne skladbe s pianistom Teddyjem Wilsonom, trobentačem Royem Elridgejem, saksofonistom Lestrom Youngom ter orkestrom Counta Basieja in Artieja Shawa.

Med njene največje uspešnice sodijo skladbe Fine and Mellow, Lover Man in Some Other Spring, med največje vzornike pa Louis Armstrong in Bessie Smith. Billie Holiday si je ugled ene največjih pevk v zgodovini jazza pridobila zaradi strasti, ki jo je gojila do te zvrsti ter zaradi svoje vokalne izvedbe, ki je bila čutna in robata obenem.

Mnogi so na pevko gledali kot na “slabo žensko”. Avtor predstave o življenju pevke z naslovom Lady Day at Emerson’s Bar and Grill (Ženski dan v lokalu in grillu Emerson) Lanie Robertson je dejal, da so ob premieri leta 1986 mnogi na Billie Holiday gledali kot na slab vzor – bila je odvisnica od mamil in alkoholičarka.

Po besedah Robertsona pa je ob premieri svoje predstave leta 2014 ugotovil, da ljudje na pevko ne gledajo več tako. Ravno nasprotno – v njej so vendarle prepoznali borko za državljanske pravice ter borko proti predsodkom in rasni neenakosti. O njenem protestniškem duhu priča tudi skladba Strange Fruit.

V sodelovanju z Williamom Duftyjem je Billie Holiday leta 1956 izdala avtobiografijo Lady Sings the Blues (Dama poje blues), po kateri so leta 1972 posneli istoimenski film, v katerem je v vlogi pevke nastopila Diana Ross.

Priljubljena pevka je umrla 17. julija 1959 v New Yorku, osamljena in izčrpana zaradi zlorabe mamil, predvsem heroina.

Zadnje novice

Sorodne vsebine