29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Luka Bubnjić: Trud in pošteno delo se vedno povrneta

Luka Bubnjić, občinski svetnik občine Kočevje, je vesel, da je preživel otroštvo brez računalnikov in pametnih telefonov. Služba, študij in družbena dejavnost sicer zahtevajo svoj čas, vendar mu ostane tudi čas, ki ga preživi z družino: s partnerico in otrokoma. To je njegova zgodba.

 

Luka Bubnjić je odraščal v šestčlanski družini, ima namreč še dva starejša brata in sestro, na manjši kmetiji, kjer so morali pri skrbi za živali sodelovati prav vsi družinski člani, saj živali ne poznajo dopustov in praznikov in je zanje treba vedno skrbeti. Velikokrat si je želel s prijatelji na igrišče, a je moral ostati doma in pomagati staršem, ki so kljub delu na kmetiji hodili še v službo. Luka Bubnjić je odraščal v krščanski družini in bil torej deležen krščanske vzgoje. V domači župniji je bil kar osem let ministrant, na kar je zelo ponosen. Bubnjićevi so živeli zelo blizu šole, zato je Luka k pouku hodil peš, od predmetov pa je imel najraje telovadbo in zgodovino. »Telovadili smo v zelo stari in majhni telovadnici,« se spominja Bubnjić, »saj so novo zgradili šele pred desetimi leti, tako da imajo otroci sedaj veliko boljše pogoje za razvoj svojih fizičnih sposobnosti.« Po končani osemletki se je vpisal na takrat na novo pridobljeno smer, na srednjo trgovsko šolo, saj si ni mogel privoščiti, da bi šel v drug kraj, kjer bi moral bivati v internatu in zapustiti starše s kmetijo same. Starejši brata in sestra so se takrat že odselili in imeli službe.

Študij ob delu

Tudi Luka Bubnjić ni čakal križem rok, pač pa si je že po končanem prvem letniku med počitnicami poiskal delo prek študentskega servisa in delal vse počitnice, nato pa, da si je lahko kaj privoščil, tudi med šolskim letom za vikende pri elektropodjetju. Po končani srednji trgovski šoli je na Gimnaziji Kočevje nadaljeval šolanje po programu ekonomski tehnik ter se po uspešno opravljeni maturi vpisal na Visoko šolo za upravljanje in poslovanje Novo mesto. Prvi letnik je obiskoval redno, nato pa je študij nadaljeval izredno ob delu. Za starše je njegov študij predstavljal velik strošek, saj so ostali v tistem času brez službe. Od konca študija Bubnjića loči le še diploma: »Verjamem, da bom študij kljub polnemu urniku končal,« pravi Bubnjić, ki meni, da mu vse stvari iz otroštva pomagajo pri njegovem delu in v življenju, saj je delaven, marljiv in pošten ter zna spoštovati vse, kar mu je dano. Zelo je hvaležen svojim staršem, ki so kljub službi in kmetiji vzgojili štiri otroke.

Lastna družina

Pred petimi leti, ko mu je umrla mama, ki je zanj predstavljala ogromno izgubo, si je tudi Luka Bubnjić ustvaril lastno družino. S partnerico Katjo imata skupaj dva otroka, ona pa ima še starejšega sina, ki živi z njima. Ponosna sta na vse tri otroke in jih vzgajata v ljubezni in veri. »Družina mi veliko pomeni, ves svoj prosti čas namenim njenim članom, da ga kvalitetno preživim z njimi,« pravi Luka Bubnjić. Sicer pa sta s partnerico oba v službi. Sam se veliko angažira v politiki, ker želi aktivno pripomoči k temu, da bi vsi v občini bolje živeli. Nekaj prostega časa občasno nameni tudi nogometu, saj je nogometni sodnik. S svojim sodelovanjem pri igri skuša spodbujati tako mlajše kot starejše k drugačnem pristopu v igri, saj se veliko igralcev obremenjuje s sodnikom, premalo pa z samo igro.

Delovni dan

Luka Bubnjić je zaposlen v prodajnem podjetju, a njegov delovni dan se začne zgodaj zjutraj, še preden pride na delovno mesto, saj mora urediti otroke in jih odpeljati v vrtec. Sicer pa veliko svojega delovnega časa preživi na terenu, zato ima vpogled v gospodarstvo tako v domači občini kot tudi v drugih delih Slovenije. »Pri svojem delu sem spoznal, kako je Slovenija velika in lepa dežela; ne verjamem, da ima kakšna država toliko naravnih lepot, kot jih ima Slovenija,« pravi Bubnjić, ki ga delo z ljudmi veseli. Tako iz številnih pogovorov izve veliko stvari, ki bi bilo treba narediti, da bi bilo življenje v naši lepi Sloveniji lepše in boljše. Prepričan je, da se vztrajen trud in pošteno delo vedno povrneta, biti pošten in delaven sta tudi njegovi življenjski vodili. V 31 letih se je med drugim naučil, da se vsaka slaba stvar zgodi z razlogom, česar sicer ne spoznamo takoj, a se kasneje izkaže, da je moralo tako biti: »Vedno misli pozitivno in dogajale se ti bodo dobre stvari,« priporoča Bubnjić.

Gospodarske razmere

Luka Bubnjić je prepričan, da se v vseh prejšnjih letih v občini Kočevje, ko je bil župan Janko Veber, ni delalo dobro; Kočevje je vsako leto bolj nazadovalo in ne napredovalo, čeprav je bil tudi poslanec. Gospodarske razmere v občini Kočevje, kjer je Bubnjić občinski svetnik, so se v zadnjem mandatu spremenile na bolje. Še zmeraj pa je občina Kočevje po brezposelnosti na vrhu lestvice v Sloveniji, a naš sogovorec pričakuje, da se bo do konca tega leta to spremenilo, saj se v tem letu v Kočevju odpira kar nekaj podjetij, kot sta Yaskava, Rotis, nekatera pa širijo svojo proizvodnjo.

Neizkoriščene možnosti

V občini je še veliko neizkoriščenega potenciala. Izobraženi mladi težko dobijo službo v Kočevju, zato še vedno odhajajo drugam. Bubnjić upa, da se bo trend kmalu obrnil, saj imajo program, ki je naravnan k mladim in k reševanju njihovih težav. Tudi stanje na področju podjetništva se po njegovih besedah v občini Kočevje izboljšuje, a počasi, saj je bilo v minulih mandatih veliko zamujenega in je v enem mandatu težko nadomestiti večletne zaostanke: »Pričakujem, da bomo imeli v prihodnjih štirih letih poslanca, ki bo znal povezovati in poslušati ter s svojo vztrajnostjo doseči, da se bo občina razvijala s polno paro in da bo kmalu ena uspešnejših občin. V vseh teh letih nam je manjkal poslanec, ki bi bil povezovalen, odločen in vztrajen in ki bi kaj naredil za občino, v ozadju pa pustil svoje strankarske in osebne interese,« je prepričan Luka Bubnjić. Po njegovem mnenju tudi Slovenija potrebuje predvsem dober program in sposobne ljudi, ki bodo znali ta program izpeljati in postaviti prave ljudi na prvo mesto. V Sloveniji nujno potrebujemo reforme na vseh področjih. Edini, ki lahko ponudijo boljše življenje z dobrim programom, s sposobnimi ljudmi, ki so vztrajni in ta program tudi izpeljejo, so kandidati Slovenske demokratske stranke, še pravi Luka Bubnjić.

Zadnje novice

Sorodne vsebine