18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin na kulturni prireditvi o lepem vremenu in asfaltu

V okviru projekta rastoča knjiga, na kateri se predstavljajo posamezne države s svojo literaturo, je bila kot trinajsta tuja država na vrsti Češka in sicer z izbranim citatom Václava Havla iz njegovega dela Moč nemočnih.

 

Tekst govori o temeljnih človeških vrednotah zaupanju, odprtosti, odgovornosti, solidarnosti in ljubezni, ki jih je poteptal komunizem in jih bo treba spet obnoviti. Predstavljamo si lahko, da pisca niso izbrali po naključju in še manj, da njegove besede nimajo nič skupnega z našo slovensko politično situacijo.

Slovesnosti so se poleg gospe veleposlanice Věre Zemanove udeležili še predsednik društva Rastoča knjiga, akademik Boštjan Zekš, podpredsednik državnega zbora Matjaž Švagan in namestnik ljubljanskega župana Aleš Čerin. Poslanec Švagan je v svojem lepo sprejetem nagovoru poudaril tradicionalne prijateljske in kulturne vezi, ki nas družijo s Češkim narodom.

Podobne besede smo slišali tudi iz ust nekdanjega predsednika SAZU gospoda Žekša, ki je spomnil, da je v mladosti bral knjige Božene Němcové, posebno pa ga je pritegnil Haškov Švejk. Obžaloval je, da pri nas nimamo politika Havlovega kova.

Gospod Čerin je svoj govor začel z lepim vremenom, ki je spremljalo prireditev, nato pa prešel na asfaltiranje cest in poudaril velike zasluge mestne uprave pri gradnji ljubljanske kanalizacije, s katero bodo nadaljevali tudi v prihodnje.

Slednje je bilo dejansko vse, kar so si prisotni lahko zapomnili od njegove bistroumnosti. De ne bi izpadel čisto nekulturen, je na koncu omenil še, da mesto pod sedanjim županom kulturi namenja celih 11 odstotkov proračuna.

Očitno ima naučeno, kar mora povedati, ne glede na priložnost, v kateri se znajde, saj se vendar bližajo komunalne volitve.

D. P.

Zadnje novice

Sorodne vsebine