0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Ljubljana Vocal Festival: Pridružite se glasni druščini

Piše: C. R.

Ljubljana Vocal Festival, pravi praznik a cappella glasbe, bo v Ljubljani med 11. in 14. novembrom ljubitelje vokalne glasbe znova navduševal z naborom žanrsko raznolikih vsebin, ki jim je skupno poigravanje in preigravanje s preprostim, a izjemnim inštrumentom – človeškim glasom. Štiri pestre koncertne večere bodo dopolnile atraktivne delavnice ter zabavne in izobraževalne spletne vsebine. 

Petnajsta edicija Ljubljana Vocal Festivala bo obiskovalce znova spodbudila k raziskovanju in občudovanju razsežnosti človeškega glasu in sodobnih izvajalskih načinov. »Lani, ko smo festival v celoti izvedli v online obliki in je zaradi izjemnega zanimanja izvajalcev in poslušalcev z vsega sveta trajal kar 14 dni, smo se pri odkrivanju dimenzij človeškega glasu imeli odlično. Letos, ko bomo izvajalci spet stopili na oder, pa bo program nedvomno izjemen,« je pojasnila Jasna Žitnik, umetniška vodja vokalne skupine Jazzva in članica organizacijske ekipe festivala.

Izbor različnih urbanih ljubljanskih koncertnih lokacij namiguje na pestrost in raznolikost letošnjega programa. V četrtek, 11. novembra, bodo ob 19.30 v ČINČIN-u slovenski mojstri loopanja in drugih vokalnih akrobacij Ljubljana Vocal Festival otvorili s predstavitvijo novih in posebnih tehnik manipulacije človeškega glasu z uporabo tehnologije. Nastopili bodo Žigan Krajnčan, izjemen ustvarjalec in letošnji (vsaj) polfinalist šova Slovenija ima talent, Gašper Grom, ki je nedavno sodeloval na prestižnem svetovnem tekmovanju Grand Beatbox Battle, in Mr. Syncopad, mojster groova in pozitivnih vibracij. V petek, 12. novembra, bo ob 19.30 v atriju ZRC SAZU nastopila vsestranska glasbena ustvarjalka in performerka Zvezdana Novaković s projektom Čaralice. Te bodo občinstvo začarale z zvoki ritualnih hvalnic naravi, starodavnih urokov in zagovorov, s katerimi so naši predniki zdravili različne bolezni. V soboto, 13. novembra, bo ob 20.00 v klubu Gromka na Metelkovi v soorganizaciji z Beatbox Slovenia potekalo že 7. državno beatbox tekmovanje najboljših, najglasnejših in najustvarjalnejših domačih beatboxerjev. V nedeljo, 14. novembra, pa se bo ob 19.30 v Katedrali Kina Šiška odvil izjemni Vokalni šov. Na sklepnem večeru festivala bodo razsežnosti ustvarjanja z glasovi brez pomoči inštrumentov predstavile a cappella skupine Anakrousis (ITA), Bassless, Jazzva in 4Given, novi državni prvak v beatboxuZvezdana Novaković s spremljevalno skupino, Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije in Gašper Grom.

V sklopu Ljubljana Vocal Festivala organizatorji znova pripravljajo tudi vokalne delavnice, združene pod naslovom Gradniki glasbe, ki se bodo ukvarjale z manj klasičnimi pristopi k vokalni igri. Namenjene bodo raziskovanju vokalne perkusije, spoznavanju osnov skupinske vokalne improvizacije in drugim specifikam popularnih izvajalskih praks. V soboto, 13. novembra, bo v dopoldanskih urah pod vodstvom Tadeja Pasarja potekala delavnica Beatbox Lajf, namenjena osnovnošolcem, v nedeljo, 14. novembra, pa se bo lahko prav vsak, željan petja v skupini in odkrivanja osnov vokalne improvizacije, pridružil delavnici Circle-Song, ki jo bo vodil Matej Virtič. Dan po uradnem zaključku festivala bo organizacijska ekipa združila moči s Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom SIGIC pri pripravi virtualnega zborovskega foruma z naslovom Kako daleč se sliši slovenska zborovska glasba. O slovenski zborovski glasbi in izzivih, s katerimi se soočajo, bodo spregovorili najvidnejši predstavniki slovenske zborovske scene.

Zasnova Ljubljana Vocal Festivala obiskovalcem omogoča, da v pestrem naboru vsebin poiščejo tisto pravo zase, hkrati pa jih vabi k raziskovanju in odkrivanju novih, še ne slišanih glasov. »Pustite se presenetiti,« kot vodilo za obisk festivala dodaja Jasna Žitnik.

Zadnje novice

Sorodne vsebine