22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Za ljubitelje znanstvene fantastike! Ljubitelji svetle strani sile praznujejo dan filmske franšize Vojne zvezd

Danes ljubitelji po vsem svetu praznujejo dan filmske franšize Vojna zvezd, ki so ga izbrali zaradi besedne igre z legendarnim citatom iz filmov Naj bo sila s teboj (May the force be with you), ki v angleščini zveni podobno kot 4. maj naj bo s teboj (May the fourth be with you).

Ljubitelji filmske franšize obeležujejo ta dan, čeprav ga niso razglasili ustvarjalci znanstvenofantastične serije filmov. Kasneje je dan posvojila tudi produkcijska hiša Lucasfilm, od leta 2013 pa ga z različnimi dogodki uradno praznuje tudi Walt Disney Company, ki je Lucasfilm in pravice za franšizo kupil konec leta 2012.

Prvo organizirano praznovanje dneva Vojne zvezd je potekalo leta 2011, čeprav so že pred tem obstajale skupine na Facebooku, ki so praznovale dan Luka Skywalkerja.

Tisti oboževalci Vojne zvezd, ki jim je bližje temna stran sile, pa svoj dan obeležujejo 5. oziroma 6. maja, pri čemer so si dan izbrali zaradi besedne igre z naslovom filma Maščevanje Sitha (Revenge of the Sith). Svoj dan so poimenovali Revenge of the Fifth (Maščevanje petega) oziroma Revenge of the Sixth (Maščevanje šestega). Slednji naj bi zvenel bolj podobno originalu.

Legendarna filmska serija ima privržence tudi v Sloveniji, nekateri pa so po likih iz filmov poimenovali tudi svoje otroke. Priljubljena so tako imena likov iz prvih delov serije kot iz novejših filmov.

Tako je v Sloveniji po podatkih državnega statističnega urada 10 moških z imenom Han, od katerih se jih je pet rodilo med letoma 2001 in 2010, 11 pa je deklic z imenom Leia – šest se jih je rodilo med letoma 2011 in 2017.

Iz novejših filmov je priljubljeno predvsem ime Finn, enako ime namreč nosi 13 Slovencev, med katerimi se jih je 10 rodilo po letu 2011. Lik se je v seriji prvič pojavil leta 2015.

Originalna filmska trilogija Vojna zvezd se je odvrtela med letoma 1977 in 1983, v obdobju od leta 1999 do 2005 je sledila druga trilogija filma, katere zgodba pa kronološko poteka pred zgodbo prve trilogije. Tretja trilogija filmov se je začela leta 2015 in se bo s tretjim filmom sklenila decembra letos.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine