7.8 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Letošnje koncertno dogajanje: Judas Priest, Zucchero, Andrea Bocelli

V Slovenijo tudi letos prihajajo zanimiva glasbena imena. Največji koncerti bodo v Stožicah, med drugim bodo nastopili Judas Priest, Zucchero in tenorist Andrea Bocelli, v Halo Tivoli pa prihajajo rokerji Smokie.

Eden največjih koncertov v Sloveniji bo v letošnjem letu nastop britanske težkometalske skupine Judas Priest, ki se po skoraj treh desetletjih vračajo v Slovenijo. V okviru turneje ob praznovanju 50. obletnice nastanka skupine bodo 14. julija nastopili v ljubljanskih Stožicah. Po nastanku leta 1969 v West Bromwichu so Judas Priest potrebovali dobro desetletje za uspešen preboj na glasbeno sceno. Njihov prvenec Rocka Rolla iz leta 1974 ni dosegel takšne podpore javnosti kot njihov naslednik British Steel iz leta 1980. S tretjim albumom, Screaming for Vengeance, pa so leta 1982 dosegli vrh komercialnega uspeha, saj le-ta še danes velja za njihov najbolje prodajan album.

Judas Priest so vplivali na razvoj metala

Zasedba, ki jo danes sestavljajo pevec Rob Halford, kitarista Richie Faulkner in Glenn Tipton, basist Ian Hill in bobnar Scott Travis, se je skozi desetletja precej spreminjala. Predvsem so se menjavali bobnarji, Tipton in Hill pa sta edina dva člana, ki sta sodelovala na vseh dosedanjih albumih skupine. Halfordov specifičen operni slog glasu in zvok dvojne kitare Downinga in Tiptona je imel velik vpliv na druge težkometalske skupine in na sam tok razvoja žanra heavy metala skozi njihovih 50 let delovanja. Poleg tega, da so vplivali na sam razvoj žanra, je druge metalske skupine prevzela tudi njihova zunanja podoba – črno usnje, na njih ostre kovinske konice in drugi alternativni modni dodatki so vplivali predvsem na stil oblačenja glam metalcev v obdobju 80. let prejšnjega stoletja. Kljub padcu izpostavljenosti v medijih v 90. letih, pa so Judas Priest ponovno oživitev doživeli leta 2006, ko so prejeli nagrado VH1 Rock Honors, leta 2010 pa so bili nagrajeni še z grammyjem za najboljši metalski performans, v letošnjem letu pa so nominirani za vpis v Dvorano slavnih rock’n’rolla (Rock and Roll Hall of Fame).

Italijanski šarmer Zucchero

Ljubitelji rocka bodo prišli na svoj račun tudi 3. novembra, ko v Stožice prihaja italijanski pevec in kitarist Zucchero. »Sladkorček«, kakor bi se v prevodu glasilo njegovo ime, ki mu ga je v otroških letih nadela njegova osnovnošolska učiteljica, bo v Stožicah predstavljal svoj zadnji album D.O.C, ki ga je izdal minulo leto. Zucchero je od svojega prvenca leta 1983 nanizal mnogo glasbenih uspehov in rekordov, njegov ustvarjalni tempo pa v slabih štirih desetletjih od prvega albuma še vedno ni usahnil.  V okviru svetovne turneje leta 2016, s katero je predstavljal predzadnji album Black Cat, je v veronski areni koncertiral enajstkrat zaporedoma, od tega je bila arena za 15 tisoč obiskovalcev kar desetkrat razprodana. Med zanimivimi rock izvajalci, ki letošnje leto prihajajo v Slovenijo, so tudi Smokie. Britanski rokerji iz Bradforda bodo 11. aprila nastopili v ljubljanski Hali Tivoli.

V Stožicah tudi »najlepši glas na svetu«

Stožice bodo 7. marca gostile operno poslastico Andree Bocellija, enega najbolj priznanih in spoštovanih tenoristov na svetu. Po studijskem prvencu Il Mare Calmo della Sera je izdal še 15 albumov, štiri kompilacijske albume in štiri albume posnete v živo, na uspehe pa kažejo še številne glasbene nagrade, med njimi svetovna glasbena nagrada, nagrada BRIT, in še desetine drugih. Bocellijev tenor opevajo mnogi svetovno priznani glasbeniki; Celine Dion je dejala, da »če ima bog pevski glas, zagotovo zveni zelo podobno kot Andrea Bocelli,« medtem ko ga je glasbeni producent David Foster opisal kot najlepši glas na svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine