21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Kuharski mojster Kavčič s pismom odločevalcem in javnosti

Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, je v pismu zapisal Kavčič, ki je z Gostilno Pri Lojzetu letos prejel Michelinovo zvezdico. “Če dopustimo, da se vrhunska kulinarika sesuje, bo potrebno pri marsičem začeti ponovno s točke, kjer smo bili pred tridesetimi, štiridesetimi leti.

 

Kavčič predlaga postopno odpiranje gostinskih obratov, naprej tistih, ki spoštujejo vse vladne preventivne ukrepe in zmorejo zadostiti najvišjim higienskim in epidemiološkim standardom. “Predlagam, da v skupino, ki bo oblikovala potrebne standarde in ugotavljala njihovo izpolnjevanje, pristojni vključijo tudi izkušene strokovnjake z našega, gostinskega področja,” je zapisal.

Tako bi torej prepoznali kreativno gostinstvo “kot vrh piramide, kot ponudnike, ki zagotavljajo visoke standarde na vseh ravneh in ki so sposobni ob visokih higienskih zagotavljati tudi visoke epidemiološke standarde”. Gostince bi ločili na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za strežbo v svojih lokalih, na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za postrežbo za s sabo, in na tiste, ki v sedanjih razmerah ne morejo zagotoviti ustreznih standardov. “Gre za pozitivno diskriminacijo, v kateri se ohrani vsaj delček normalnosti in kondicija v dejavnosti, ki postaja eden najpomembnejših motivov za turistični obisk Slovenije,” je ocenil.

Ob tem je izpostavil še številne druge ukrepe, ki jih gostinci potrebujejo od države. Naštel je finančno pomoč, ki bi bila sorazmerna z lanskimi prihodki in številom zaposlenih, popoln odpis dajatev za zaposlene, brezobrestno odložitev obveznosti do banke, izenačitev DDV za hrano in pijačo na enotnih 9,5 odstotka in omogočeno prehajanje občinskih oz. regijskih meja z računom oz. potrjeno rezervacijo v gostilni.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine