13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Kordišu se posmehuje internet: Z muckom na majici in mačkom v glavi zagovarjal komunizem v hramu demokracije

Ob vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se spodobi, da se spominjamo tragične preteklosti Evrope in se poklonimo milijonom žrtev, ki so zaradi fašizma, nacizma in komunizma izgubile svoja življenja.

Dosedanji predsednik Državnega zbora RS Matej Tonin je včeraj spomnil na dejstvo, da je bila Slovenija edina evropska država, ki je trpela nasilje s strani treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja – fašizma, nacizma in komunizma -, in da nas povzročeno gorje bremeni še danes, tega pa nikakor ni želel sprejeti poslanec Levice Miha Kordiš, ki je kot velik jugonostalgik goreče stopil v bran komunizmu, zaradi katerega imamo v Slovenija prek 600 množičnih morišč.

Primitivni Kordišev izpad v državnem zboru

Kordiš je v protestnem govoru, ki je sledil minuti molka, izjavil, da je razočaran, ker je Tonin kot začasni predsednik državnega zbora zadnji dan izkoristil za ideološko obračunavanje z idejno političnimi nasprotniki. »Ostro protestiram proti temu, da se emancipatorične ideje delavskega razreda, ki so nam priborile osemurnih delavnik, ki so nam priborile pravice do javnega izobraževanja, do zdravstvene oskrbe za slehernika, izenačujejo z rasističnim terorjem ideologij fašizma in nacizma.«

Po prepričanju Kordiša so bili na našem območju socialisti tisti, ki so pregnali okupatorja in ki so popeljali slovenski narod skupaj s preostalimi jugoslovanskimi narodi v svetlo bodočnost, v kateri smo dobili industrijsko bazo, ki je prej ni bilo, v kateri smo dobili zunanjepolitično suverenost, skratka, vse pridobitve, ki si jih slovenski politični razred na vse kriplje želi zminirati. »Vsi vemo, da je to morda diskusija, polemika o preteklosti, ki meri na sedanjost, da se ubije emancipatoričen potencial delavskega gibanja tukaj in zdaj. Da se njegovo idejno-politično orodje, ki je ideja socializma, diskreditira, postavi v kot, odene v isti plašč kot zločini nacizma in fašizma. To je nekaj, na kar v Levici nikakor ne moremo pristati«, je prav po skojevsko zatrdil Miha Kordiš.

Tonin pozval k spoštljivemu razčiščevanju preteklosti

Očitno Kordiš nikakor ne more sprejeti besed Tonina, da so tako fašizem in nacizem kot tudi komunizem zagrešili najhujše in nezamisljive krutosti 20. stoletja ter za seboj pustili več milijonov človeških žrtev. Le ohranjanje spomina na te dogodke in z njihovim ustreznim zgodovinskim vrednotenjem je mogoče doseči, da se kaj takega v prihodnje ne bo več ponovilo. »Dolžni smo napraviti vse, kar je v naši moči, da ne bomo ponavljali napak preteklosti,« je povedal Tonin in poudaril, da so predvsem politiki, poslanke in poslanci, dolžni delati za mir in sožitje. “Vsi smo soodgovorni za stanje duha v slovenski družbi”, je po navedbah STA še dodal in pozval k spoštljivemu razčiščevanju preteklosti. Po besedah Tonina bi se morali o zgodovini in iz zgodovine učiti in tudi mlade rodove učiti na tak način, da bodo zmogli obsoditi vse, kar je bilo in je slabo, da bo prišlo do gradnje lepe prihodnosti.

Tonin ob Kordiševih očitkih, ki so sledili minuti molka, ni ostal tiho in je dejal, da se mu zdi spoštljivo, da slovenski parlament obeležuje evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, saj je tega sprejel Evropski parlament in zanj izbral 23. avgust, ko je bil na ta dan leta 1939 sklenjen pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju Sovjetske zveze in nacistične Nemčije, temu pa je kmalu sledil začetek II. svetovne vojne. Vsekakor je na tem mestu treba dodati, da so besede Kordiša razjezile marsikaterega državljana, saj je z njimi prispeval k izkrivljanju zgodovinskih dejstev, kot je v navadi vidnim predstavnikom zveze borcev, ki tako ali drugače poskušajo ustvariti mit o komunizmu s prijaznim obrazom. Žalostno je, da se poslanci Kordiševega kalibra ne zavedajo, da so vsi trije totalitarni režimi – nacizem, fašizem in komunizem – povzročili toliko gorja, da so vsi vredni obsodbe.

Odzive na Twitterju si oglejte tukaj!

  1. H. M.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine