17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Kmetijsko ministrstvo ob dnevu slovenske hrane dobilo čebelnjak

Tradicionalni slovenski zajtrk, deseti po vrsti, je letos potekal drugače kot običajno, otroci so ga zaradi šolanja na daljavo nadomestili z učnimi vsebinami o pomenu slovenske hrane. Kmetijski minister Jože Podgoršek je zajtrkoval v krogu svoje družine, Čebelarska zveza Slovenije pa je ministrstvu podarila čebelnjak.

V Čebelarski zvezi Slovenije so se s čebelnjakom zahvalili kmetijskemu ministrstvu za uspešno sodelovanje. Podobnega so leta 2016 podarili vladi, leta 2018 OZN in leta 2019 papežu Frančiščku, stalno pa bo postavljen na sedežu Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Lukovici.

Čebele bodo v čebelnjak namestili spomladi prihodnje leto, zanje pa bo skrbel strokovni vodja rejskega programa v Sloveniji in podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Peter Kozmus, so sporočili iz Čebelarske zveze Slovenije.

Podgoršek se je predsedniku zveze Boštjanu Noču za nepričakovano darilo zahvalil in dejal, da gre za odlično idejo, ki je naslovila prava vprašanja in vsebine glede odnosa do lokalne hrane na celotno javnost. Čeprav je letošnji tradicionalni slovenski zajtrk drugačen in ga otroci ne okušajo v šolah in vrtcih, pa opaža izredno velik odziv nanj v smislu zajtrkovanja doma.

Danes je tudi dan slovenske hrane. Vsak dan znova imamo priložnost, da spremenimo naše prehranske in nakupovalne navade, so ob tej priložnosti sporočili s kmetijskega ministrstva. S tem, ko na prodajnih mestih izberemo hrano in produkte iz lokalnega okolja ali od domačega proizvajalca, podpiramo slovenskega kmeta, živilsko-predelovalno industrijo in prispevamo k družbeni blaginji, so poudarili.

Na kmetijskem ministrstvu so se danes spomnili tudi na ljudi in skupine, ki so pogosto na obrobju družbe. S pomočjo humanitarne organizacije so tako z zajtrkom razveselili nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. V bolnišnice pa so poslali 4800 kilogramov jabolk.

Čebelarska zveza Slovenije sodeluje tudi z Občino Ivančna Gorica, kjer je v 19. stoletju živela čebelarska družina Rotschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost in razširjenost kranjske čebele po svetu. V okviru projekta, imenovanega Hiša kranjske čebele, so skupaj oživili recept članice te družine iz leta 1893 za čokoladne rezine z medom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine