16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ker rad poje partizanske pesmi Srb Šerbedžija prejema slovensko kulturniško pokojnino!

V javnost so prišli posnetki na katerih igralec Rade Šerbedžija, ki v Sloveniji prejema kulturniško pokojnino, hrvaški odvetnik Anto Nobilo in finančnik Danko Končar na zabavi prepevajo pesem, ki so jo Titovi partizani v drugi svetovni vojni prevzeli od rdeče armade za časa ruske državljanske vojne.

 

Na posnetku, ki je prišel v javnost se vidik kako srbski igralec Rade Šerbedžija skupaj s hrvaškim odvetnikom Antom Nobilom in finančnikom Dankom Končarjem na zabavi prepevajo pesem, ki so jo jugokomunisti med drugo svetovno vojno prevzeli od sovjetskih komunistov.

POSNETEK.

Ob pesmi “Po šumama in gorama”, ki je bila po pisanju spletnega portala Narod.hr popularna v bivši Jugoslaviji je Šerbedžija od zadovoljstva udarjal z roko ob mizo, medtem ko je Nobilo izvlekel bankovec za 200 evrov, da bi nagradil glasbenike.

Po vsemu sodeč, je pesem še danes prisotna v krogih tako imenovanih jugonostalgikov in titoistov, redno pa naj bi se prepevala tudi ob vsaki priliki, ki jo željni za časi krvavega komunističnega režima najdejo za poveličevanje jugoslovanstva na proslavah, kakršne so v rodni vasi Josipa Broza Tita, v Kumrovcu.

Jugofili poskrbijo za svoje
To tudi pojasni, kako je lahko Šerbedžija pridobil prvo slovensko državljanstvo ter zatem še kulturniško pokojnino. Za pridobitev tako imenovane “priznavalnine”, ki jo minister za kulturo podeli upokojenim kulturnikom, ki so po njegovi presoji pomembno prispevali k razvoju slovenske kulture, naj bi v primeru Šerbedžije bili zaslužni v zdaj že pozabljeni LDS.

Šerbedžija se je vseh teh letih, odkar je Slovenija samostojna, pojavil v vsega skupaj dveh slovenskih filmih. Prvi je dokumentarec iz leta 1993 imenovan Rojevanje Leara, drugi je film iz leta 2007, imenovan L kot ljubezen.

Ob tem pa se Šerbedžija rad pošali, kakor je povedal za Delo, da je sposoben branja in slušnega razumevanja v slovenskem jeziku in dodal, da zna odlično molčati po slovensko. Če je to lahko kategorizirati kot pomemben prispevek k razvoju slovenske kulture, naj vsak oceni sam …

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine