9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Kazen za Nova24TV zaradi zapisa, da si jo Violeta Tomić na trajektu ‘luftala’, je napad na svobodo izražanja in smrt za tabloidne medije

»Odločitev tudi višjega sodišča, da portal Nova24TV kaznuje zaradi prispevka z naslovom “Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je ‘luftala’ v hotkah na trajektu za Vis”, pomeni grob poseg v svobodo izražanja in smrt za tabloidne medije, ki od takih naslovov pravzaprav živijo. Ne vem, kako so sprejeli odločitev, toda vse skupaj spominja na zloglasni 133. člen, ki je komunistično elito varoval pred kritiko ljudstva,« je za portal Demokracije dejala poznavalka domačih in tujih tabloidnih medijev, ki želi biti neimenovana.

Mediji so danes poročali, da bo morala Nova24TV oziroma družba Nova hiša poslanki Levice Violeti Tomić odšteti 6000 evrov z obrestmi zaradi žaljivega zapisa. To odločitev je sicer najprej sprejelo okrajno sodišče, zdaj je sodbo potrdilo še višje sodišče in poleg plačila odškodnine portalu Nova24TV naložilo tudi objavo javnega opravičila.

Nova24TV je avgusta lani objavil prispevek z naslovom “Poslanka ZL Violeta Tomić si jo je ‘luftala’ v hotkah na trajektu za Vis”. Sodišče je menilo, da fotografije niso sporne, ker je Tomićeva javna oseba, da pa je žaljivo besedilo (ob anonimnih komentarjih).

Višje sodišče se je sicer strinjalo z Nova24TV, da je dovoljeno pisati o poslancih tudi takrat, ko niso v državnem zboru in zapisi niso povezani z njihovim poslanskim delom, toda zapis naj bi presegel mejo spodobnega, poleg tega je razvidno, da je bil zapis namenjen diskreditaciji tožnice. »Nova24TV s to objavo ni odprla kakršne koli resne razprave o zadevah javnega interesa, kjer bi ji bila lahko dovoljena popolna svoboda izražanja, temveč je šlo predvsem za negativno vrednotenje tožnice,« danes poročajo mediji.

No, poglejmo nekaj primerov iz etabliranih medijev, ki so pisali še bolj sočno o znanih in manj znanih domačih in tujih ljudeh.

Žurnal24, 2009: »Ne bom kar tako kazala svoje muce.«

Slovenske novice, 2012: »Poslanka je plezala po pokrovu motorja in kazala sveže obrito mednožje.«

Slovenske novice, 2015: ».. udeleženko kamera posnela, ko si jo je drgnila.« (Objavljena je bila tudi fotografija »drgnjenja«.)  

Moški svet, 2013: »Drgnila se je ob prijateljevega korenjaka.«

Žurnal24, 2012: »Zadeta se je drgnila ob drevo.«

RTVSLO, 2013: »Takoj se je ulegla na hrbet in si drgnila svojo veliko sočno vagino.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine