2.2 C
Ljubljana
sreda, 6 decembra, 2023

Katarina Golob Veselič z ovadbo nad Jako Elikana, mediji o tem obširno poročajo, o Cviklu pa niti besede?

Piše: C. R.

Portal Požareport je v začetku tega tedna objavil ozadje ovadbe proti Jaki Elikanu, uredniku informativnega programa na nacionalni televiziji. Slednji je bil – po poročanju političnih aktivistov na RTV – ovaden zaradi šikaniranja. 

Portal navaja, da je ovadbo vložila Katarina Golob Veselič, sicer žena Boštjana Veseliča, ki je bil nekaj časa celo njen šef in sicer kot urednik na informativnem programu. Razlog? Ker je Elikan Golobovi namignil nekaj o “občevanju”.

Elikan je sicer nato poslal medijem naslednje sporočilo:

“Z ovadbo nisem seznanjen. Domnevno se nanaša na naslednji dogodek iz osrednje redakcije (deska) dnevno-informativnih oddaj TV Slovenija, kjer poteka komunikacija med uredniki in novinarji o pripravi oddaj. Že na jutranjem uredniškem sestanku 22. 11. 2022 je potekala razprava o pomanjkanju komunikacije novinarjev z uredniki kot problemu pri pripravi kakovostnih informativnih vsebin. Ena izmed novinark/voditeljic se je odpravljala na terensko snemanje, ne da bi se pogovorila z mano o pripravi prispevkov za oddaji, ki sem ju urejal. Vljudno sem jo nagovoril: kdaj bova pa midva občevala. Očitno je bilo, da se uporabljena beseda nanaša izključno na komunikacijo, pogovor. Ob prisotnosti več sodelavcev sva se o načrtovanih vsebinah tudi pogovorila. Nihče od tedaj prisotnih ni reagiral na najino komunikacijo. Ko je bila situacija naknadno problematizirana, sem se novinarki/voditeljici tudi opravičil, če je mojo komunikacijo napačno razumela kot dvoumno. Nikogar nisem želel prizadeti.

Uporabljena beseda občevati, ki pri delovanju občil ni neobičajna, je bila pri nadaljnji interpretaciji dogodka iztrgana iz konteksta, zmanipulirana in zlorabljena za politične obračune na Televiziji Slovenija in okoli nje. To razumem kot še eno v vrsti ravnanj, s katerimi del kolektiva nenehno ovira delo, ter kot grob poseg v novinarsko in uredniško avtonomijo in izvajanje političnega pritiska. Primer je odraz okoliščin, ki presegajo mene osebno.

Zavračam očitek, da sem kogarkoli šikaniral na delovnem mestu. Komunikacija v redakciji je zaradi narave dela pogosto dinamična, pod časovnimi in drugimi pritiski. Opisan primer je obravnaval Skupni odbor za prepoznavanje in preprečevanje mobinga na RTV Slovenija, ki ni ugotovil kršitev ali nepravilnosti.”

Zanimivo je, da so mainstream mediji sicer obširno poročali o ovadbi proti Elikanu, nič pa o ovadbi proti Milanu M. Cviklu zaradi nasilja v družini.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine