18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Kamenčki s plaže so v Grčiji lahko zelo dragi, zato jih ne nosite domov

Če bi vas na prelepi plaži Lalaria na grškem otoku Skiatos zamikalo, da si za spomin s čudovitega dopusta odnesete kamenček, le premislite še enkrat – to vas namreč lahko stane tudi 1000 evrov.

 

Oblasti na otoku Skiatos, ki ga označujejo za zeleni dragulj severnih Sporadov, so uvedle visoke kazni, saj želijo zaščiti kamenčke, ki jih je narava gladila stoletja, turisti pa jih brez razmisleka tlačijo v žepe. S tem resno uničujejo videz plaže, znane prav po produ, ki ga zaliva bistro, turkizno modro morje.

Oblasti so sledile opozorilu geologov, ki so ugotovili, da bi lahko nadaljnje odnašanje kamenčkov plažo trajno ogrozilo. Zato so vzdolž plaže postavili opozorila, da je pobiranje kamenčkov prepovedano, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potovalne spletne strani in turistični vodniki pri tem turiste opozarjajo, da je kazen za odnašanje kamenčkov od 400 do 1000 evrov.

Sicer pa niso samo turisti krivi, da je kamenčkov na Lalarii vse manj. Številni Grki s Skiatosa namreč kamenje s plaže uporabljajo za okraševanje svojih domov oz. za mozaike na svojih dvoriščih.

Lalario je mogoče doseči samo z morja, zaradi bleščečega belega proda, bistre turkizne vode in spektakularnih kamnitih skal, ki jo obkrožajo, pa je znana po vsem svetu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine