12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Kaj počne skrivnosten nacistični grob v džungli sredi Južne Amerike?

Kar osemdeset let je trajala skrivnost o nacističnem grobu s svastiko in križem sredi džungle. Zdaj se je uganka razrešila, pojasnjeni pa so bili tudi nameni, ki so jih imeli nacisti sredi džungle. Želeli so si namreč oblikovanja Nemške Gvajane.

Že desetletja zgodovinarji in raziskovalci odkrivajo številne dokumente in pišejo knjige o tem, kako so nacisti po koncu druge svetovne vojne v velikem številu bežali v Južno Ameriko. Toda – kaj tam dela grob nemškega raziskovalca Josepha Greinerja, ki je umrl že 2. januarja 1936? Bil je del ekspedicije, ki se je začela že pred drugo svetovno vojno, v Južni Ameriki pa so nacisti želeli vzpostaviti mostobran, ker so nameravali osvojiti večji del amazonskega porečja. Greiner je razpolagal celo s hidroplanom Heinkel He 72 Seekadett, ki je v tistem času veljal za simbol nemške inovativnosti.

Tako kot Francija so tudi Nemci želeli imeti svojo Gvajano!

Express poroča, da so 17 mesecev v letih od 1935 do 1937 tam preživeli znanstveniki in raziskovalci, ki jih je vodil Otto Schulz-Kampfhenkel. “Ekspedicija se je začela z običajnimi znanstvenimi nameni, vendar se je s prihajajočo vojno v Nemčiji začelo razmišljati o nacistični kolonizaciji Južne Amerike,” je pojasnjeval dopisnik Der Spiegla iz Brazilije Jens Gulsing. Nemci so tako želeli oblikovati Nemško Gvajano. Schulz-Kampfhenkel je bil sicer med drugim tudi geograf, zoolog in režiser dokumentarnih filmov, bil pa je tudi član Hitlerjevih divizij SS. Sam je preživel davico in se vrnil v Nemčijo, Greiner pa je zbolel za hudo neznano boleznijo, za katero je umrl. Tako grob znanstvenika Greinerja ostaja še eden izmed simbolov propadle nacistične Nemčije, v tem primeru sredi džungle.

J. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine