27.8 C
Ljubljana
sobota, 31 julija, 2021

“Kaj naj pol vprašam!?” Novinarka POP TV Katarina Matejčič na protestu v Beli Krajini dobivala navodila svojih šefov in s tem zabavala prisotne

Na protestu za varno mejo in proti migrantskim centrom v Beli Krajini se je v soboto med drugim mudila tudi novinarka komercialne televizije POP TV Katarina Matejčič, katera pa po pričanju nekaterih udeležencev protesta, ki so jo tam opazili, niti ni vedela, kaj naj tam počne. Kot so nam vedeli povedati ljudje, se je več kot 15 minut po telefonu z nekom, bržkone s svojimi nadrejeni, pogovarjala o tem, kakšna vprašanja mora postaviti prisotnim politikom. Dajala je občutek, kot da sama nima ideje, kaj lahko vpraša, zaradi česar se zlobni jeziki na Twitterju že sprašujejo, ali Matejčičeva sploh obvlada svoj novinarski poklic, kakšne kompetence sploh ima, ali zna razmišljati z lastno glavo in ali na splošno tako delujejo novinarji te največje slovenske komercialne televizije – torej da vprašajo tisto, kar jim naročijo njihovi šefi, v prvi vrsti odgovorna urednika Tjaša Slokar Kos in nemara tudi nekateri močnejši igralci v ozadju, kot so levi interesni lobiji.

 

Naj spomnimo. Novinarke Televizije POP TV v zadnjem času ne slovijo ravno po svoji inteligentnosti in splošni razgledanosti, kaj šele po raziskovalnem novinarstvu. Morda se je to najbolj pokazalo v primeru Irene Joveve, zdaj že bivše novinarke, ki je tik pred začetkom evropske volilne tekme prestopila v politiko in zasedla mesto nosilke liste LMŠ, ki pa je, sodeč na soočenja, povsem brez vsebine. To je denimo nazadnje vnovič potrdila z odgovorom na soočenju kandidatov za evropske volitve na TV Koper glede aktualnega stališča Slovenije do vstopa Hrvaške v schengen. Poročali smo, da so bili njeni odgovori takšni, kot da bi prvič v življenju nastopala pred kamerami, v resnici pa je na POP TV delala kot novinarka za notranjepolitično področje.

Zalomilo se ji je tudi na četrtkovem soočenju na RTV, tako zelo, da je očitno v strahu pred debaklom odpovedala dogovorjeno soočenje na Nova24TV, na katerem bi morala skupaj s Tanjo Fajon sodelovati v petek. “Tega zdaj ne bi vedela, sem nova na tem področju, tako da če bo treba, se bom o tem poučila,” je povedala Irena Joveva na vprašanje voditelja Dejana Ladike glede Trianonske pogodbe, kako bi namreč reagirala, če bi v parlamentu na seji nek poslanec z Madžarske zahteval obeležiti za vzhodno sosedo nepravično in katastrofalno pogodbo. Morda je nova in se mora podučiti glede protestov v Beli Krajini tudi njena nekdanja kolegica Katarina Matejčič.

POP TV se je v preteklosti raje postavljal na stran “ubogih prebežnikov”
Sicer pa smo na Nova24TV že poročali, da je bil POP TV v zadnjih dneh med tistimi mainstream mediji, ki so poskušali relativizirati ugrabitev Mirka Moravca in celi podvomiti v njegovo pristnost, medtem ko so v zadnjih tednih novinarji po nareku urednikov spleta, Jureta Tepine, in televizije, Tjaše Slokar Kos, vdore v vikende, nasilje v Azilnem domu in druge incidente na južni meji, preprosto ignorirali. Tudi v oddaji 24ur zvečer je voditeljica Maja Sodja govorila predvsem o tem, kako se izogniti sovražnosti do “beguncev”, medtem ko je bil upravičen strah slovenskih državljanov in njihova varnost zanjo drugotnega pomena.

Tudi zato se je Katarina Matejčič na sobotnem protestu v Beli Krajini verjetno počutila povsem zgubljeno – tam so bili namreč tisti, ki jim je mar za usodo Slovenk in Slovencev, ki nacionalne interese postavljajo pred svoje lastne, Matejčičevi pa so verjetno naročili, da mora iz protesta napraviti problem. Denimo šteti, kdo vse z desnice, ki da je preveč nestrpen, je bil tam, kot denimo ob nedavnem protestu v Ilirski Bistrici, namesto da bi se na POP TV posvetili bistvu problema – zakaj so bili ljudje sploh tam.

Ko je Matejčičeva po 15-minutnem pogovoru le razumela, kaj mora vprašati, je po pričevanju naših virov prekinila zvezo in suvereno ukazala svojemu kamermanu: “OK, greva!”

Zadnje novice

Sorodne vsebine