8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Kaj ima Vipava v resnici, česar nima v seriji Najini mostovi?

Piše: P. G.

V TV seriji Najini mostovi se Vipava pojavlja kot skoraj neka mala vas, ki si lahko privošči le enega zdravnika, pa še ta ima bolj malo časa za paciente. Kaj pa v resnici?

Uradno zdravstvenega doma Vipava sicer nima, ima pa podružnico ZD Ajdovščina, to pa je Zdravstvena postaja Vipava – pogled nanjo nam je nekam znan (TUKAJ). Kakor je razvidno s spletne strani, tam deluje kar nekaj ambulant. Vipava ima tudi lekarno, ki se nahaja na povsem drugi lokaciji in seveda ne tisti, ki jo vidimo na malih zaslonih.

Sedež razvpitega gradbenega podjetja Baron pa je v resnici posnet v industrijski coni Ajdovščina. Zunanjost seveda. Ime spominja na gradbene barone, projekt »drugi tir« pa obstaja tudi v resničnem življenju.

Lokacija tiste najbolj znane kavarne pa se nahaja na Trgu Pavla Rušta, kjer menda trenutno ne deluje noben gostinski lokal. Kljub temu pa ima Vipava bogato, čeprav zaradi epidemije nekoliko okrnjeno gostinsko ponudbo.

Kaj pa politika? V nadaljevanki ima poslanec Boris Jug, ki ga upodablja Jernej Kuntner, poslansko pisarno v domačem kraju. Tudi v resničnem življenju ima Vipava poslansko pisarno. Poslanka Eva Irgl jo ima namreč v vipavski stari šoli. Iz bližnjega Vrhpolja pa je doma nekdanji poslanec in sedaj državni svetnik Branko Tomažič. Kmetija Tomažič ponuja tudi velik izbor vina. Tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec prihaja iz okolice Vipave in sicer iz vasi Čehovini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine