26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Jelinčičeva SNS praznuje tridesetletnico

Piše: STA

Slovenska nacionalna stranka danes z ustanoviteljem in edinim predsednikom Zmagom Jelinčičem Plemenitim obeležuje 30-letnico delovanja. SNS nikoli ni bila v vladi, a Jelinčič jo tam vidi v naslednjem mandatu. Leta 2011 je SNS izpadla iz parlamenta, vanj pa se je vrnila na volitvah 2018. Z vlado Janeza Janše ima sklenjen sporazum o sodelovanju.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) je bila ustanovljena 17. marca 1991, vendar pa so prvi slavnostni kongres imeli leto zatem na Dvorcu Zemono, je za STA spomnil strankin predsednik Jelinčič Plemeniti. Slovesnost ob 30. obletnici ustanovitve stranke je napovedal za čas, ko ne bo več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Stranka je največ poslanskih mandatov, in sicer 12, dobila na volitvah 1992. “Ves čas delovanja so nas poskušali zrušiti tako z leve kot desne strani. Leta 2011 jim je to tudi uspelo. Po sedmih letih pa smo se zmagoslavno vrnili v DZ, od koder ne nameravamo več oditi,” je povedal Jelinčič. Po njegovih trditvah so vedno prvenstveno razmišljali o dobrobiti države in državljanov, zato je tudi prišlo do takih zamer, čeprav se po njegovem mnenju danes kaže, da so imeli prav. Tako je med drugim dejal, da je SNS prva opozarjala na nepravilnosti pri Tešu 6.

Leta 2018 se je SNS v parlament vrnila s štirimi poslanci, pozneje pa je poslanka Lidija Ivanuša prestopila v poslansko skupino SDS. SNS s tremi poslanci, med katerimi je tudi Jelinčič, ima z aktualno vlado, v kateri sodelujejo SDS, SMC in NSi, sklenjen sporazum o sodelovanju. Takšen sporazum so sklenili prvič, ob čemer pa Jelinčič poudarja, da so vedno podpirali dobre predloge, ne glede na to, katera vlada je bila.

Jelinčič je najvidnejši obraz SNS vse od njenega nastanka. Kot je pojasnil za STA, zagovarja piramidalno strukturo v stranki, kar pomeni, “da je na vrhu lahko samo eden, ne pa, da se tam preriva cela kopica povzpetnežev in kruhoborcev”. “V SNS namreč menimo, da se morajo iti politiko ljudje, ki imajo integriteto in denar,” je dejal.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine