Minister za finance Klemen Boštjančič iz kvote Gibanja Svoboda je svoj prvi delovni dan začel precej “produktivno” – več kot dve uri zjutraj je namreč presedel kar v ministrstvu bližnjem Opera baru, od tam se je odpravil šele po deseti. Glede na to, da Boštjančič slovi kot eden najslabših direktorjev – med drugim je prispeval k bridkemu koncu Adrije Airways – je morda celo bolje, da se finančnemu ministrstvu ne približa bolj kot toliko.

Šalo na stran, finančni minister Klemen Boštjančič bi že iz spoštovanja do volivcev svoje delo moral vzeti malce bolj resno. Res je, da se direktorji marsikaj dogovorijo po gostinskih lokalih, a če pogledamo v preteklost, se takšna praksa Boštjančiču očitno ni najbolje obnesla. Pa tudi ministru posedanje po lokalih ne pristaja najbolj. Za odziv smo prosili tudi ministra Boštjančiča, vendar odgovora še nismo prejeli. Morda bi bili pri pridobivanju odgovora bolj uspešni, če bi poklicali v Opera bar.

Glede plač javnih uslužbencev Boštjančič meni, da bi moral veljati sistem učinkovitosti – torej, da so nagrajeni tisti, ki delajo dobro. Pri upravljanju državnega premoženja se mu zdi ključna profesionalnost. Po njegovih besedah mora finančno ministrstvo predstavljati vrhovnega nadzornika nad vsemi ostalimi ministrstvi. Kar se učinkovitosti tiče, bi svoje besede lahko podprl z dobrim zgledom, kar pa mu s takšnim ležernim pričetkom dela ni ravno uspelo. “Verjamem, da lahko zapraviš toliko, kot ustvariš,” je povedal in na začetku svojega ministrovanja, svoj prvi delovni dan pa očitno začel z izdatki.

 

Spomnimo, informacij o svojih zasebnih poslih Boštjančič nazadnje ni želel deliti z javnostjo. Požareport je pred časom naštel, kdo vse naj bi novinarki portala Necenzurirano Vesni Vuković (prek SEE M. & C., d. o. o.) nakazoval denar. Po njihovih informacijah naj bi šlo med drugim tudi za nakazilo Roberta Goloba, prek podjetja Gen-i, kjer je bil predsednik uprave – 103 tisoč evrov in za nakazilo Klemna Boštjančiča, predsednika upravnega odbora Save, prek svoje zasebne družbe Brio svetovalni center, d. o. o. – 34 tisoč evrov. Ko ga je novinar Luka Perš vprašal glede tega, je minister odgovoril, da ne bo komentiral poslov zasebnega podjetja.