30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

IZBRUH KORONAVIRUSA! Preprost recept, kako doma narediti sredstvo za dezinfekcijo!

»Če ne najdete antibakterijskih gelov, ne kupujte tistih za 400 evrov na spletu, tudi običajen denaturiran alkohol je v redu,« Roberto Burioni svetuje na portalu MedicalFacts, kjer tudi razloži, kaj je treba storiti in čemu se izogniti, da bi se zaščitili pred Covid-19 in kako narediti sredstva za dezinfekcijo rok doma po receptu Svetovne zdravstvene organizacije.

Če ga želite pripraviti, pravi, potrebujete dobro očiščeno posodo za mešanje in naslednje izdelke:

– Alkohol za žgane pijače, ki ga najdete v supermarketu in ki ga uporabljate za pripravo limoncella ali nocina.

– 3% vodikov peroksid (ali 10 volumni).

– Glicerin ali glicerol. Če ga nimate doma, pojdite k farmacevtu.

Zdaj vzemite čisto posodo, kjer je označena raven enega litra (v redu je kakšna kuhinjska posoda), in s pomočjo merilne posode nalijte 833 ml alkohola (ne pripravljate goriva za medplanetarne rakete, torej če jih je 832 ali 834 – se ne bo zgodilo nič hudega). Nato z brizgo vzemite 42 ml vodikovega peroksida in ga dodajte alkoholu ter premešajte. Zdaj pride najbolj zapleten del: dodati morate 15 ml glicerina, ki pa je zelo gost in vas bo zato nekoliko razjezil, vendar ne izgubite živcev. Vse skupaj dobro premešajte in dodajte prekuhano vodo do skupne prostornine enega litra.

No, in tu že imate liter sredstva za dezinfekcijo rok, ki ga bo dovolj za vas in za vse vaše prijatelje!  

Pogosto si umivajte roke, pravi virolog. Navadno milo bo dovolj, antibakterijsko ni potrebno. Če nimate dezinfekcijskega gela, bo tudi navaden alkohol v redu, tudi če ne diši lepo. Predvsem pa nobene histerije: sestanke preložite,  izogibajte se le tesnih stikov, saj virus za prenos potrebuje manj kot meter bližine in če uporabljate javni prevoz, si na cilju takoj umijte roke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine