-2.6 C
Ljubljana
četrtek, 9 februarja, 2023

Igor Mervič in Anita Stojčevska sta prejemnika nagrad, ki jih je podelilo združenje Manager

Piše: L.K.F.

Združenje Manager danes podeljuje priznanje Artemida 2021 Aniti Stojčevski, glavni izvršni direktorici SKB banke. Združenje Manager Artemido podeljuje managerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji. Priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2021 pa združenje podeljuje Igorju Merviču, dolgoletnemu generalnemu direktorju družbe Spar Slovenija.

Anita Stojčevska od decembra 2019 vodi SKB banko, kjer je leta 1995 kot skrbnica malih in srednjih podjetij svojo kariero tudi začela. Leta 2001 je prevzela prvo vodstveno funkcijo, zanjo najbolj prelomni pa sta bili leti 2009, ko so ji kot prvi ženski v SKB banki zaupali vodenje največje divizije komercialno upravljanje, in 2019, ko jo je nov lastnik banke, Skupina OTP, imenovala za glavno izvršno direktorico in članico upravnega odbora SKB banke.

foto: Združenje Manager

Uspešna integracija SKB banke v Skupino OTP

Skupina SKB, v kateri so SKB banka, SKB Leasing in SKB Leasing Select, je imela v letu 2020 122,7 milijona evrov čistih prihodkov in 34,9 milijona čistega dobička, v prvih devetih mesecih lanskega leta pa 91,3 milijona evrov čistih prihodkov in 34,7 milijona čistega dobička. Skupina ima več kot 900 zaposlenih in stremi k raznolikosti ter uravnoteženosti na vseh ravneh; med drugim ima v upravnem odboru 57 odstotkov managerk.

Stojčevska je v svoji karieri najbolj ponosna na uspešno integracijo SKB banke v OTP skupino v pandemičnem letu 2020, vzpostavitev številnih novih procesov ob prevzemu banke s strani Société Générale ter na dolgoletno vodenje poslovne mreže in komercialne divizije. Njeno življenjsko vodilo je delati pošteno, z dobrimi nameni, narediti najbolje, kar lahko, pri tem pa ostati zvest svojim vrednotam. Najbližje so ji (samo)spoštovanje, zaupanje, profesionalnost, inovativnost in timsko delo.

Ekipo postavlja pred sebe

Prav ekipa in dobri medsebojni odnosi so zanjo najpomembnejši. »V življenju štejejo le skupne zmage in ne zmage posameznikov,« poudarja in dodaja, da je pri vodenju ljudi ključno izbrati prave zaposlene, jih postaviti na prava mesta, uskladiti pričakovanja, jih motivirati, jim pomagati pri poslovnem in osebnem razvoju ter jim dati dovolj svobode, da lahko izkoristijo svoje potenciale. »Pomembno je tudi, da postavljamo ekipo pred sebe,« izpostavlja Stojčevska, ki zase pravi, da je odgovorna in poštena, predana in empatična, strokovna in odločna. Na poti do vrha je po njenem mnenju ključno imeti znanje, biti predan delu, sodelovati, imeti pogum in strast do tega, kar počneš, ob tem pa moraš biti tudi vztrajen, predan in moraš verjeti vase.

Vodila bo največjo banko v Sloveniji

SKB banka je trenutno tretja največja banka v Sloveniji. Mednarodna finančna revija The Banker jo je že devetkrat razglasila za banko leta v Sloveniji, v letih 2020 in 2021 pa je bila tudi najboljša banka v Sloveniji po izboru revije Global Finance. Stojčevska kot glavni izziv v prihodnosti izpostavlja integracijo SKB banke in NKBM v vodilno banko v Sloveniji, ki bo tudi v Skupini OTP druga po velikosti, takoj za matico na Madžarskem: »Pri tem bo ključna integracija kadrov iz obeh bank. Brez odprtosti, transparentnosti in neposrednega stika z zaposlenimi zgodbe ne bo mogoče uspešno izpeljati.«

O priznanju Artemida

Združenje Manager podeljuje priznanje Artemida posameznicam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo (mesto direktorice, generalne direktorice ali predsednice uprave) v gospodarski ali pomembni negospodarski družbi, ki ima več kot 50 zaposlenih. Na tej funkciji mora biti vsaj 12 mesecev, družba, ki jo vodi, pa mora poslovati pozitivno. Podelitev tega priznanja je še eden v nizu korakov, s katerimi si Združenje Manager že leta prizadeva k bolj uravnoteženi zastopanosti spolov na najvišjih pozicijah v gospodarstvu.

Dosedanje prejemnice priznanja Artemida: lani sta priznanje Artemida prejeli Mojca Leskovar, predsednica uprave družbe Thermana, in Nataša Kraškovic, direktorica družb Alpeks Celje in Alpeks Gastro Zagreb. Komisijo, ki je izbrala prejemnico priznanja za leto 2021, sestavljajo predsednica Sarah Jezernik ter članice in člani dr. Maja Fesel Kamenik, Diana Jecič, Enej Kirn, Aleš Muhič, Mojca Randl, Melanie Seier Larsen in Žiga Vavpotič.

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021

Igor Mervič je bil 28 let prvi obraz izjemne zgodbe o razvoju in poslovnem uspehu družbe Spar Slovenija. Kot generalni direktor jo je vodil do konca leta 2020, danes pa je član njenega nadzornega sveta in svetovalec koncerna. Spar je pod njegovim vodstvom postal trgovec z drugim najvišjim tržnim deležem v Sloveniji in tretjim v skupini – za Sparom v Avstriji in Južni Afriki. Ob podpori izjemne ekipe mu je kot edinemu v skupini uspelo nepretrgoma poslovati z dobičkom. Družbo so v času njegovega vodenja odlikovali vrhunski poslovni rezultati, razvojna naravnanost in družbena odgovornost. Spar Slovenija je na policah imel 70 odstotkov izdelkov slovenskih dobaviteljev, kar so ves čas podpirali tudi lastniki.

S špartansko ekipo od 120 do 4430 zaposlenih

Mervič je vodenje Spara prevzel leta 1992 – pred tem je bil 12 let v Lesnini -, ko je imel v Sloveniji le štiri trgovine. Njegova prva naloga je bila postavitev centra Interspar v BTC-ju. Danes ima Spar Slovenija 111 poslovalnic, 9 restavracij, 21 trgovin Spar partner ter spletno trgovino SPAR Online, lastno pekarno in distribucijski center. Ves čas so rasli, organsko, brez prevzemov. Takšna je bila Mervičeva vizija od samega začetka, ko je imel, kot pravi, špartansko ekipo. A ta se je v 28 letih okrepila za 40-krat – s 120 na 4877 zaposlenih. Med njegovim vodenjem so bili zaposleni najbolj zadovoljni v celotni skupini, hkrati je imel Spar Slovenija najnižjo fluktuacijo. Tudi zato, ker so zaposlenim omogočali stalna izobraževanja, rast in razvoj ter številne druge ugodnosti.

Spar Slovenija je leto 2020 zaključil z 827 milijoni evrov prihodkov ob 10-odstotni donosnosti kapitala, ob tem pa je v prvem koronskem letu povečal tudi svoj tržni delež. Od leta 2004 je Spar več kot podvojil svoje prihodke, dobiček pa je z 8,5 milijona evrov v 2004 povišal na največ 18,4 milijona v letu 2013, v 2020 je bil 10,5 milijona evrov. Lastniki so ves čas zaupali Mervičevi viziji, da dobička ne maksimizirajo, ampak ga vložijo v nove investicije. Prav zaradi zaupanja lastnikov in vrednot, ki jih je delil z njimi, je podjetje vodil 28 let.

Postavljal trende v branži, tudi s Štartaj Slovenija

Pod njegovim vodstvom je Spar Slovenija postal zgodba o razvoju, inovativnosti in uspehu. Mervič je ves čas vodenja postavljal trende v branži in se podpisal pod številne uspešne ter družbeno odgovorne projekte. Leta 2016, ob 25-obletnici delovanja, je Spar postal prvi slovenski trgovec, ki je na inovativen način podprl še neuveljavljene slovenske ustvarjalce in podjetnike. V projektu Štartaj Slovenija so ti dobili edinstveno priložnost za poslovni zagon: od razvoja ideje do prostora na polici v veliki trgovski verigi. V šestih sezonah so podprli 44 podjetnikov, ki so skupaj na Sparovih policah predstavili kar 200 različnih izdelkov.

Managerski entuziast

Mervič je v svoji uspešni managerski karieri vedno poskušal biti korak pred drugimi; ves čas ga motivirata napredek in razvoj. Odlikujejo ga prodornost in predanost, vztrajnost in zaupanje, strokovnost in jasna stališča, pa strast in intuicija, za katero pravi, da ga je reševala na poslovni poti in tlakovala pot k uspehu. Je eden tistih voditeljev z večnim managerskim entuziazmom, ki vedno gleda v prihodnost, kaj bi lahko še ustvaril(i). Zaposlene je znal navdušiti s svojo vizijo, ekipo pa je vedno postavil na prvo mesto – na skupni poti je dovoljeval napake, spodbujal nove ideje, odgovornost in sodelovanje. Ponosen je na, da je velik del ekipe, ki jo je ustvaril, v podjetju še danes.

Pod Mervičevo taktirko je Spar Slovenija prejel številna priznanja in nagrade, med drugim tudi spletni trgovec leta, oglaševalska znamka leta, zlato nagrado Effie, ponašajo se s certifikatom Družini prijazno podjetje, priznanji za kakovost itd. Mervič je bil ves čas vpet tudi v širše družbeno okolje – je dolgoletni član upravnega odbora Združenja Manager, Trgovinske zbornice Slovenije in podpredsednik košarkarskega kluba Cedevita Olimpija. V več kot 40-letni karieri je pustil pomemben pečat v slovenskem managementu, zato je postal 20. prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa.

O priznanju za življenjsko delo

Združenje Manager podeljuje priznanje za življenjsko delo v managementu stanovskim kolegom, ki so se s svojimi dosežki in vplivom zapisali v zgodovino slovenskega managementa. Komisijo, ki je predlagala prejemnika priznanja, sestavljajo Andrej Božič (predsednik komisije), Tomaž Berločnik, Tjaša Kolenc Filipčič, Petra Juvančič, Medeja Lončar, Aleša Mižigoj, Sebastijan Piskar, Melanie Seier Larsen in Aleksander Zalaznik.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine