26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Hrvaška pevka Severina se je s sliko in zapisom na Instagramu poklonila režiserju Tomažu Pandurju

V sredo 19. februarja bi slovenski režiser Tomaž Pandur praznoval 57. rojstni dan. Hrvaška pevka Severina, ki je velikokrat sodelovala z njim, se je bo tem na socialnem omrežju Instagram spomnila nanj.

Ob tem je na Instagramu zapisala: »Pogrešam te. Vsi te pogrešamo. Danes praznujemo tvoj rojstni dan.« Poleg je objavila njuno fotografijo s filmskega festivala v Sarajevu in dodala simbol črnega srca.

Spomnimo. Tomaž Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, kjer je obiskoval Prvo gimnazijo Maribor. Študiral je v Ljubljani ter se nato vrnil v Maribor. Po sporu v SNG Drama Maribor je zapustil Slovenijo ter živel in ustvarjal v New Yorku, Parizu, Berlinu, Zagrebu, predvsem pa Madridu. Zaradi srčne kapi je umrl 12. aprila 2016, med gledališko vajo za predstavo Kralj Lear v Skopju v Makedonskem narodnem gledališču.

Že kot dijak Prve gimnazije v Mariboru je ustanovil svojo gledališko skupino »Tespisov voz – Novo slovensko gledališče«. Študiral in diplomiral na AGRFT leta 1988. Njegova prva profesionalna uprizoritev, »Šeherezada«, leta 1988 v Slovenskem mladinskem gledališču je veljala za senzacijo.

V sezoni 1989/1990 je postal umetniški vodja gledališča SNG Drame Maribor in to funkcijo opravljal do leta 1996. V tem času je med drugim režiral Hamleta, Fausta, Carmen, Božanske komedije, Ruska misija in Babilon.

Kot umetniški vodja SNG drame Maribor je odstopil po sporu zaradi finančnih dolgov gledališča ter se nekaj let umaknil od gledališkega življenja. K odrski umetnosti se je znova vrnil v tujini, kjer je leta 2002 z dramaturginjo Livijo Pandur ustanovil gledališče Pandur.Theaters.

Leta 2014 je po osemnajstih letih ponovno režiral v Ljubljani, prvič po odhodu v tujino zopet v slovenščini. V SNG Drama Ljubljana je režiral projekt Rihard III. + II., leto kasneje pa Fausta.

Vir: Svet24.si, Instagram, Wikipedia

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine