30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Gre res zasluga islamu, da izstrelki ZDA zadenejo tarčo na nekaj centimetrov natančno?

»Da imajo ZDA brezpilotna letala in izstrelke, ki zadenejo tarčo na nekaj centimetrov natančno, je tudi zasluga perzijskih matematikov in astronomov,« je na portalu Primorskih novic zapisala novinarka Vesna Humar.

To je seveda mit. In ta mit je konec prvega desetletja novega tisočletja začel po zahodnem svetu razširjati islam, in sicer skozi razstavo 1001 izum, ki so jo izdatno financirale muslimanske države in je gostovala tudi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Sporočilo razstave je: za razvoj človeštva je najbolj zaslužna islamska civilizacija, industrijske revolucije in tudi tehnoloških dosežkov, kakršne poznamo danes, ne bi bilo brez Alahovih sinov.

Razstava s prefinjenim mešanjem mitov in dejstev obiskovalca prepričuje, kako je zahod pravzaprav ukradel izume in odkritja islamu ter vse zasluge pripisal sebi. Indoktrinacija poteka tako, da z oskarjem nagrajeni Ben Kingsley igra islamskega knjižničarja Al Jazirija, ki ga muslimani opevajo kot genija mehanike.

Ta trem dijakom, ki ga obiščejo, predstavi denimo Mariam Al Ijlija, ki je izumila GPS, navigacijsko napravo. In najbrž je prav na to mislila novinarka Humarjeva. No, to napravo so imenovali astrolab. »Ti kažejo nebo in zvezde na ploščici. (…) Recimo, da je to naprava za računanje in merjenje časa. (…) Danes imate uro, kompas ali GPS,« razlaga Al Jazari. Ampak te trditve ne držijo.  Podrobno je astrolabe opisal Teon iz Aleksandrije (3. stoletje pred našim štetjem), za svoja astronomska opazovanja jih je uporabljal Klavdij Ptolomej, o njih je razpravo v 6. stoletju napisal Janez Filopon, krščanski učenjak grškega rodu. Povedano drugače. Astrolabi (oziroma GPS naprave) so bili v uporabi že tisočletje prej, preden jih je »izumil« islam.

Zanimivo je, da si muslimani lastijo tudi izum »rakete«. Celo več. Prvi naj bi jo izstrelili, proti Luni so poleteli pred.  Resnica je, da je v Turčiji v 17. stoletju res živel nek Lagari Hasan Čelebi, ki je naokoli pohajkoval s svojim slavnejšim bratom Evlijem, potopiscem. Ta je zapisal, da se je njegov brat Hasan ob rojstvu hčerke sultana Murada IV. v Istanbulu s pomočjo smodnika izstrelil v zrak in strmoglavil v Bospor. Izuma rakete s človeško posadko ni opisal nihče drug več kot samo Evlija. In ko sta znana legendarna televizijska voditelja v oddaji Razbijalca mitov (MythBusters) skušala posnemati dogodek izpred 300 let, sta seveda ugotovila, da je »raketni let« Hasana zgolj mit.

Tudi letala naj bi islam izumil pred zahodno civilizacijo, muslimani so leteli še pred bratoma Wright. To naj bi storil nek Abbas ibn Firnas, ki je res živel v 9. stoletju. Tisto, kar Al Jaziri zamolči, je, da naj bi njegov poskus leta opisal šele maroški kronist Ahmed Mohamed al-Maqqari konec 16. stoletja, torej na podlagi govoric sedem stoletij pozneje. No, Kitajci so podobne poskuse izvajali že v 6. stoletju. podobne poskuse izvajali že Kitajci v 6. stoletju, Firnasu pa se je poskus popolnoma ponesrečil. Kljub temu islam pravi, naj se spomnimo Abbasa, ko letimo z letalom. Če ga, kakopak, ravno ne ugrabijo muslimani in nato razstrelijo ali strmoglavijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine