13.4 C
Ljubljana
nedelja, 25 septembra, 2022

(GLOSA) Špricerjev Pepi: Mostovi, ekologija in Marjanovih sto žic

Piše: Mravljisce.si

Nič kaj prijetne stvari se dogajajo zadnje čase. V Omišu so na večer nekega lepega dne konec julija tulile zavijajoče sirene in nihče ni vedel, kaj se dogaja. Nekdo je celo pomislil, da bodo Rusi bombardirali ravno odprti Pipenbaherjev most, ki povezuje Pelješac z ostalo Hrvaško, ker je ozemlje naše južne sosede zaradi Neuma na jugu Dalmacije pač »zacvikano«, pardon, »precvikano«.

No, in so potem ugotovili, da se je verjetno, kot bi se strokovno izrazil naš obrambni minister, kakšen drat zacvikal kar v alarmnem sistemu v Omišu, kar pomeni, da prebivalcem in turistom ni grozila nobena neposredna nevarnost. Razen če je kakšen s posebnim daljnogledom opazil oddaljeni helikopter s Tanjo Fajon. Potem verjamem, da ga je popadla panika in je raje sprožil alarm, ker se ni vedelo, ali bo Tanja s Krasa prifrčala tudi v Dalmacijo in si ogledovala pogorišča tudi na tem območju. Ker ona pa res nima tu kaj iskati. Če bi bil na helikopterju Marjan Š., bi bilo še razumljivo, ker mu je pač crknil štarter, zaradi česar mu je puško odneslo iz rok v kdo ve katero koruzno polje.

Sicer pa, osebno ne verjamem, da bi šli Rusi napast Pipenbaherjev most, ki v marsičem presega obstoječe mostove, ki povezujejo otoke s celino. No, tistemu, ki povezuje otok Krk, sicer priljubljeno destinacijo našega pernatega premierja, s celino, so nekdaj rekli »Titov most«, potem imate Paški most, pa še kakšen zanimiv viadukt, denimo pri Maslenici, pa pri Šibeniku… Namreč, najnovejši Pipenbaherjev izdelek so gradili Kitajci, povrh vsega ga po dolžini lahko premaga le še kakšen Golden Gate, vsi ostali, od Sydneya do Brooklyna, se lahko skrijejo pred njim. Več o tem bi lahko povedal tudi Marjan Podobnik, nekdaj znan mostograditelj, ki pa mu gradbeništvo ni šlo preveč od rok, vsaj v politiki ne, saj so nasprotniki na mostove vedno nastavljali mine in tako sproti rušili njegove dobre namene.
Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine