13.1 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023

(GLOSA) Gospa predsednica, zahtevam ustavno ločitev tituhov od države!

Piše: Mravljišče.si

Če ste kdaj v življenju pili metin čaj, potem ste že gotovo slišali tudi za Metino listo. Ki se je pred davnimi leti opisala kot okolju prijazna spletna postaja za osebe širokih pogledov in aktivnega duha. Torej, kdor se je doslej oglasil na tej spletni strani, je zagotovo imel pečat človeka, ki ga je treba občudovati. In ki zna pomirjati na podoben način kot metin čaj.

Ampak, pravijo tudi takole: »Na tem prostoru izpostavljamo ljudi, ideje in projekte, ki predstavljajo motor sprememb v našem času in okolju.« Hm, ljubko. Zanimiv opis. Sprememb že, ampak kakšnih? Verjetno ne čisto vsakih, kajne? Saj veste, v 90-ih letih se je tedanja Državna založba Slovenije, ki smo jo bolj poznali pod kraticami DZS, začela predstavljati s sloganom Drzni znanilci sprememb. No, to se je zgodilo že po tistem, ko so se tiste prave spremembe, za marsikoga neprijetne, že zgodile. In je bilo potrebno uvajati spremembe v obratno smer: agresorsko armado, ki se je umaknila, poklicati nazaj, njene zaslužne nagraditi, nove vojake pa rekrutirati. Ampak seveda na drugačen, spremenjen način. In ja, uvesti spremembe tudi na področju družine, spola in odločanja o življenju drugega. In teh drznih znanilcev je bilo kar nekaj.

Tudi na nacionalnem radiu smo jih imeli. Posebej na drugem programu, ki še danes zastopa vrednote moderne, urbane in napredne Slovenije. No, saj te vrednote zastopa celoten nacionalen radio, ampak eden od treh programov pač malo bolj izstopa. Zato nas je znal dobro futrati z oddajami, nekaterih na žalost ni več ali pa so dobile novo obliko. Spomnimo se samo legendarne oddaje Moped Show, ki se je končala, potem ko je glavnemu akterju oddaje moped pobegnil iz rok, ker se ni pravočasno usedel nanj. Ne vem sicer, ali je že tedaj propagiral veganski način prehranjevanja – denimo sir iz sojinega mleka, ki se mu krajše reče tudi tofu.

Imam pa v mislih še eno oddajo, ki jo tudi tovarišica gospa predsednica N. P. M. zelo pogreša. Imela je namreč naziv, ki se je lepo rimal. StergoErgo. Priznam, moral sem malo preveriti pomen teh besed. Ob tisti drugi se spomnim na znano misel, ki jo je zapisal Descartes: »Cogito, ergo sum!« Po slovensko: »Mislim, torej sem.« Kaj pa »stergo«? Menda v grščini pomeni ljubiti (v smislu ljubezni staršev do otrok), biti zaščitniški, ali nekaj podobnega. Ampak tisti »ergo« v grščini pomeni nekaj, kar je v zvezi z delom. Lahko bi se reklo, da ime združuje naklonjenost in delo. Ne vem, kdo si je to posrečeno ime spomnil, slutim pa, da je to nekdo, ki je že po priimku pravcati možganski trust. Namreč, Miriam, ki je morala oddajo kasneje pustiti, ker je kariero nadaljevala v državni upravi, je dandanes svetovalka tovarišice, pardon, gospe predsednice. Njeno delo pa nadaljuje znani »Močvirnik«, ki ves dan sedi v močvirju in razmišlja. Da ne pozabim: Miriam je tudi soustanoviteljica v uvodu omenjene Metine liste.

Več lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine