23.4 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

GALERIJA: V Ivančni Gorici z mednarodnim tekom utrjevali pomen športnega udejstvovanja

Včeraj je pred amfiteatrom med Srednjo šolo Josipa Jurčiča Ivančna Gorica in Osnovno šolo Stična potekal mednarodni Ivankin tek. Športno rekreativne prireditve, ki je potekala znotraj evropskega projekta RUN4EU, se je udeležilo skoraj 250 tekačev, tako iz Ivančne Gorice in širše okolice kot tudi iz držav udeleženk v projektu, Romunije, Madžarske in Italije.

 

Za ivanško občino je bila tovrstna prireditev velik organizacijski zalogaj. S skupnimi močmi in v sodelovanju z Zvezo športnih organizacij Ivančna Gorica in Zavodom Prijetno domače pa je prireditev potekala brez večjih zapletov. Velik prispevek pri organizaciji je dal tudi domačin in ultramaratonec Toni Vencelj, ki je poskrbel za izbiro primernih prog in poskrbel, da so se Ivankinega teka udeležili tudi nekateri znani slovenski tekači. Pri organizaciji so na pomoč priskočila tudi nekatera naša športna društva, srednja in osnovna šola ter gasilci in člani združenja šoferjev in avtomehanikov, ki so skrbeli za varnost udeležencev na poti.

Po razdelitvi štartnih številk in protokolarnemu začetku s himnami vseh sodelujočih držav, je zbrane s spodbudnimi besedami nagovoril župan Dušan Strnad. Po odštevanju so se tekači najprej podali na 14 km in 5 km dolgo pot, za njim je sledil še tek na najkrajšo razdaljo 1,5 km, ki ni imel tekmovalnega značaja. Poti so bile trasirane v smeri iz šolskega centra proti Stični in nazaj.

Absolutna zmagovalca na najdaljši poti sta postala eden najboljših slovenskih tekačev in nedavni udeleženec olimpijskih iger Primož Kobe iz Novega mesta, v ženski kategoriji pa se je absolutne zmage zanesljivo veselila naša občanka in prav tako ena najboljših tekačic pri nas Barbara Trunkelj iz Znojil pri Krki. Naj omenimo, da je Toni Vencelj na cilj pritekel kot drugi, kar je več kot odličen rezultat. Absolutna zmagovalca med tekači na 5 km poti sta postala domačin Leon Palčar in Anja Fink.

Naj omenimo, da se v sklopu projekta RUN4EU tekaški dogodki zaporedno odvijajo že od začetka minulega tedna. Začeli so se v Mioveni v Romuniji, nadaljevali v mestu Bácsalmás na Madžarskem, sinoči v Ivančni Gorici, zaključili pa se bodo v soboto, 31. avgusta, v italijanski občini Gazzo (Padova), ki je tudi vodilni partner omenjenega evropskega projekta. Udeležila se ga bo tudi skupinica tekačev iz naše občine.

V sklopu projekta se je včeraj dopoldne približno 60 udeležencev projekta iz Italije, Madžarske in Romunije  udeležilo v prostorih srednje šole Josipa Jurčiča tudi konference na temo športa in zdravega življenja, na kateri so se seznanili z delovanjem športnih društev in možnostmi za rekreacijo v naši občini, o delovanju Centra za krepitev zdravja, spoznali pa so tudi dve športni zgodbi naših domačinov, gorska tekača Tonija in Katje Vencelj ter paraolimpijca Primoža Jeraliča.

Glavni cilji projekta so spodbujanje športnih vadb v mestih, utrjevanje sodelovanja med športnimi klubi in lokalnimi oblastmi za izboljšanje športnih politik, povečanje število prebivalcev, ki opravljajo telesno dejavnost in vključevanje skupine prebivalcev, ki nimajo dostopa do športa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine