10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Francoska trgovska veriga želi reciklirati cigaretne ogorke

Veliko kadilcev v Franciji cigaretne ogorke odvrže kar na pločnik – in trgovska veriga Franprix ne želi tega le počistiti, ampak cigaretne ogorke tudi reciklirati. Tako bo do konca leta pred vhodi 350 trgovin namestila pepelnike z obvestilom kadilcem, da bodo iz ogorkov naredili nekaj koristnega.

Kot je pisanje francoskega časnika Le Parisien povzela nemška tiskovna agencija dpa, želi trgovska veriga iz cigaretnih filtrov pridobiti umetno maso. “Dajte nam svoje ogorke, iz njih bomo naredili nekaj koristnega,” se bo glasilo povabilo na pepelnikih. Da bodo res okolju prijazni, bodo ogorke zbirali s posebnim tovornim kolesom.

Z reciklažo cigaretnih filtrov se v Franciji ukvarja podjetje Mego (v francoščini je beseda za cigaretni ogorek “megot”), ki podjetja in lokalne skupnosti poziva k recikliranju cigaretnih ogorkov. Ti so po navedbah omenjenega časnika velik izziv za čistočo mest – na cestah in pločnikih jih samo v Parizu pristane okoli 350 ton letno. Po podatkih EU v Franciji kadi 28,3 odstotka ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine