20.4 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

(FOTOGALERIJA) Razmišljanje o Evropski uniji v okviru EU projekta »CROSS OVER« z evropsko poslanko Romano Tomc

Sinoči je v prostorih Srednje šole Josipa Jurčiča potekal pogovorni večer in diskusija z naslovom »Kaj ima EU opraviti s tem?«. Pogovornega večera, ki je potekal v sklopu evropskega projekta »CROSS OVER«, se je udeležila aktualna evropska poslanka Romana Tomc. Svoje videnje in izkušnje pa so prisotnim predstavili še župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole, predstavniki Študentskega kluba Groš ter mladi iz Srednje šole Josipa Jurčiča in Osnovne šole Stična.

 

Podžupan Tomaž Smole je uvodoma zbranim povedal, da je občina Ivančna Gorica v tem trenutku vključena v štiri evropske projekte. Eden od teh pa je CROSS OVER, ki pomaga pri iskanju odgovorov in rešitev na vprašanja o evroskepticizmu. Ta se še posebej pojavlja pri mladih z neudeležbo na evropskih volitvah. V omenjenem projektu sodeluje več evropskih držav, ki s posameznimi dogodki v vsaki državi obravnavajo vprašanja in iščejo rešitve. Prav zato je bil tudi organiziran včerajšnji lokalni dogodek v ivanški srednji šoli s poudarkom na osrednji temi »Kaj lahko Evropa stori za nas?«

Svoje poglede nad Evropo je izpostavil tudi župan Dušan Strnad, ki meni, da je Občina Ivančna Gorica z Evropo povezana predvsem v črpanju evropskih sredstev. Tako na področju črpanja sredstev za investicije, kot pri tako imenovanih mehkih projektih, kot je eden od teh štirih, v katerih pravkar Občina sodeluje. Po dogodku je župan izrazil pozitiven odziv iz razprave, s katere je bil pomen Evropske unije za Slovence in obratno predstavljen iz vseh kotov. Veseli ga tudi, da današnjo Evropo čutijo tudi mladi, ki čutijo potrebo po lastnem angažiranju in se zavedajo, da je Evropa priložnost tudi za njihovo nadaljnjo izobraževanje in življenje.

Osrednja gostja večera je bila evropska poslanka Romana Tomc, ki Evropo vidi kot tisto, ki ohranja naš način življenja. Evropa je bila grajena za obdobje miru. »Evropa je tista, kjer je kakovost življenja najboljša na svetu. Imamo najboljše socialno okolje, kar nekateri tudi vidijo in zato želijo k nam in takšno socialno okolje moramo obdržati.« Evropo vidi tudi kot tisto, ki nudi varnost svojim državljanom. »Želim Evropo, ki bo varna in želim Schengen, ki deluje. Zato je potrebno stopiti korak nazaj.«, je še povedala Tomčeva, ki meni, da ostanemo del Evropske skupnosti, ki skrbi za okolje in za zdravo okolje, ter priložnost za mlade.

V nadaljevanju so svoje izkušnje predstavila tudi profesorja Srednje šole Josipa Jurčiča Igor Gruden in Mojca Saje Kušar in učitelj iz Osnovne šole Stična Igor Rajner. Obe šoli namreč že več let sodelujeta v evropskem programu Erasmus + in številnih mednarodnih izmenjavah. Enja Sever, dijakinja Srednje šole Josipa Jurčiča je povedala, da je Evropska unija za mlade izjemno pomembna, zato se tega vedno bolj zavedajo. »Letošnje leto je zame zelo pomembno, ker sem dobila volilno pravico. Vem za kaj se odločam. Ambasadorka EU sem postala za to, ker želim vplivati na prihodnost in boljše stanje«, je še dodala. Dobrodošlico je izrekel tudi gostitelj pogovornega večera na srednji šoli, ravnatelj Milan Jevnikar.

V okviru projekta »CROSS OVER« bo prihodnji teden od 15. do 17. marca potekalo v Ivančni Gorici tudi srečanje mednarodnih partnerjev iz Italije, Hrvaške, Malte, Madžarske, Češke, Slovaške, Danske in Švedske.

Spodaj si lahko ogledate FOTOGALERIJO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine