19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

(FOTO) Uspešna turistična dejavnost Postojnske jame – kako premakniti vlak?

Ena vlakovna kompozicija znamenitega vlakca Postojnske jame tehta okoli 20 ton. Zlati olimpijec v dvigovanju uteži lahko dvigne »samo« 473 kilogramov. Če bi želeli premakniti naš vlakec, bi torej potrebovali več kot dvainštirideset olimpijcev.  Zveni nemogoče, a naših šest vlakov utirjeno teče brez enega samega olimpijca v ekipi. Morda je tudi zato predsednik upravnega odbora Postojnske jame ob pogledu na prvo razkritje letošnjih petmesečnih podatkov o obisku vseh znamenitosti v Parku Postojnska jama najprej rekel: »Tega pa nisem pričakoval. Vem, da smo dobri, ampak tega pa res nisem pričakoval.«

 

KAKOVOSTEN TURIZEM JE KOT VLAK

»Kakovosten turizem je kot vlakovna kompozicija,« je povedal Marjan Batagelj. »Velika sila je potrebna, da jo premakneš, a ko jo, teče brez težav.« Letošnji objektivni kazalci niso napovedovali rekordnih rezultatov. Prvomajski prazniki so bili prvi daljši oddih po novem letu. Letošnji so bili »zlepljeni« z Veliko nočjo, kar ni nujno dobro, saj smo namesto dveh prazničnih obdobij imeli le eno. Ker so takšni združeni mostovi predolgi, tujci običajno lahko izkoristijo le del prostih dni in je dober le del praznikov. Kot globalna destinacija se pri napovedih ravnamo bolj po ocenah Svetovne turistične organizacije (WTO) in ta je za letos napovedovala stabilno rast (približno 4 % rast). V zadnjih mesecih je nad nami kot Damoklejev meč tudi ohlajajoče gospodarstvo, zato smo bili pri napovedih previdni. A ravno previdnost je narekovala še prodornejše prodajne in marketinške aktivnosti. Očitno je bila strategija dobra in tako letos v obdobju do 5. maja  v Parku Postojnska jama beležimo 36.302 obiskov več ali kar 18 % več v primerjavi z istim obdobjem lani, kar ni le izjemno, ampak tudi rekordno. Izstopa tudi Predjamski grad s kar 25 % boljšim obiskom od lanskega v tem obdobju. Obiskalo ga je 10.384 več gostov.

NARODI SVETA SE SREČAJO V  JAMI

Struktura naših gostov nas ponovno utrjuje kot globalno destinacijo, saj potrjuje, da smo priljubljeni tako v Sloveniji, pri sosedih, kot tudi v oddaljenih državah. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem, od 1. januarja do 5. maja, nas je obiskalo že tradicionalno največ Italijanov, ki so presenetili z obiskom kljub negotovemu gospodarstvu. V strukturi gostov jih je kar 23 %. Najbolj smo veseli, da je na drugem mestu slovenski gost, kar kaže tudi na dobro delo s šolami in na 32 % obiska več v Expu – razstavnem paviljonu krasa in zgodovine Postojnske jame. Človeške ribice in druge jamske živalce pa si je v Vivariju ogledalo kar 35 % več gostov. Izjemne indekse (okrog 160) rasti beležijo Tajvan, Singapur in Kitajska. Daljni vzhod je prava vzhajajoča zvezda. Največ gostov je še vedno iz Južne Koreje, ki je po obisku na tretjem mestu. Prijetno preseneča Velika Britanija, ki ima med evropskimi državami največjo rast obiska. Bolgarija, Rusija, Romunija in Hrvaška so trgi, ki so še pred nekaj leti bilo manj pomembni, danes pa so sestavni del našega uspeha. Predvidljivo dobra je vsako leto Nemčija. Na ravni Evropske unije so zastopane skoraj vse države, zvezda prvomajskih praznikov so bili gostje s Poljske.

GOSTOV NI NIKOLI PREVEČ, ČE JE ORGANIZACIJA DOBRA             

Premik 20-tonske vlakovne kompozicije brez mišic in olimpijcev je mogoč samo z dobro organizacijo in prav na to smo najbolj ponosni. Kljub rekordnem obisku, nismo povečevali števila obiskovalcev v posameznih obiskih. Glavno vodilo je  vedno skrb za Jamo in izkušnjo gostov. V duhu trajnosti naša logistika dobro kontrolira število gostov v jami in njihovo dnevno razporeditev, zato nismo preobremenjeni, gostje pa se prijetno počutijo tudi takrat, ko jih je veliko.

POSTOJNSKA JAMA JE BRAND

Pravijo, da se zavest o znamki gradi vsaj desetletje. Mi smo pod novim lastnikom v devetem letu poslovanja in čutimo, da se je Družba Postojnska jama v tem obdobju v turizmu vzpostavila kot stabilno in mednarodno prepoznavno podjetje, kar je odraz dejstva, da ob spoštovanju do Jame gosta postavljamo na prvo mesto in mu nudimo izjemna doživetja naravnih danosti in kulturne dediščine. Nove rekordne rezultate  pripisujemo strateškemu marketingu, ki je usmerjen tako na daljne trge Vzhodne Azije in ZDA kot tudi »sosesko« in domače okolje. Naš marketing pa zaradi Jame in Gradu ni zgolj »tiskarna plakatov«, ampak nosi veliko večjo odgovornost, saj tudi izobražujemo in ozaveščamo javnost o krasu, pomenu čiste vode, o človeških ribicah in vseh drugih živalih, ki živijo pri nas, predvsem pa, da moramo Jamo pustiti našim zanamcem v boljšem stanju, kot smo jo dobili. Sodelovanja s strokovnimi inštitucijami in velikimi medijskimi hišami, ki poročajo o našem odnosu do Jame, utrjujejo ime Postojnske jame na globalni ravni.

POSTOJNSKA JAMA – BAROMETER SLOVENSKEGA TURIZMA

Za zaposlene v turizmu, še posebej pa za nas, je velika noč s prvomajskimi prazniki prvi pravi pokazatelj prihajajoče sezone, zato marsikdo z nestrpnostjo pričakuje naše podatke za prvi kvartal, ko izdelamo tudi prve napovedi. Kljub izjemnemu začetku pa opozarjamo na previdnost. Evropska gospodarska krvna slika ni najbolj zdrava, čuti se ohlajanje. Grčija, Turčija, Bolgarija in še marsikatera druga mediteranska destinacija privabljajo z nizkimi cenami. Hrvaška leta ni dobro začela, tudi zaradi cenovne politike, kar pa zavoljo tranzitnih gostov preko Slovenije ni dobro. Dobro je, da se Brexit še ni zgodil, dobro je, da ni Italija v recesiji, dobro je, da STO dobro dela. Torej, če se ne zgodi kaj nepredvidenega, diši po rekordni sezoni.

Res pa je, da se naše napovedi ne ravnajo po uradni statistiki, ki se preveč naslanja na prihode, nočitve, saj niso dober kazalec uspešnosti turizma. V ospredje postavljamo visoko kakovost storitve do gosta in zadovoljstvo zaposlenih. Tudi zato se je predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj odločil za izplačilo maksimalnega regresa v višini 1.714 eur, saj trdi, da ko dobro delamo, moramo znati tudi dobro deliti.

Naše tedenske in letne napovedi števila gostov so zelo natančne. V letu 2018 nam je to na letni ravni uspelo z 99 % natančnostjo. In če je predsednik uprave Postojnske jame še pred mesecem zadržano napovedal stabilen turizem, brez rekordov, lahko tokrat bolj spodbudno napovedujemo sončno sezono.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine