8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Farmacevtska industrija v času epidemije priskočila na pomoč z donacijami

Farmacevtska podjetja združena pod okriljem Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb so sporočila, da so donacije, ki so jih namenile za blaženje posledic epidemije COVID-19 v Sloveniji, že presegle milijon evrov. Donacije so prejele slovenske zdravstvene ustanove in zdravstveni delavci.

Družbe članice Foruma pa nadaljujejo tudi z vlaganji v iskanje učinkovitega zdravila in cepiva zoper COVID-19, a pri tem opozarjajo, da razvoj zdravil in cepiv za množično rabo terja svoj čas, testiranja in preverjanja, zato je težko pričakovati, da bo cepivo jutri že na voljo. Pripraviti pa se je potrebno tudi na morebitni drugi val epidemije.

»Med prednostnimi nalogami je tudi vzpostavitev učinkovitega sistema izmenjave podatkov in informacij med državami članicami EU o zdravstveni sliki posamezne države, bolnikih, zdravilih in zalogah zdravil. S temi podatki se želi farmacevtska industrija ustrezno organizirati in pripraviti na morebitni drugi val epidemije,« poudarjajo v Forumu.

Farmacevtska industrija je zelo aktivna tudi na evropski ravni, kjer EFPIA (Evropska zveza farmacevtske industrije in združenj) skupaj z Evropsko komisijo ter Komisarko za zdravje Stello Kyriakides iščejo skupne rešitve v boju proti COVID-19, ob tem pa so v Evropski komisiji že zbrali tudi 7,4 milijarde sredstev za boj proti epidemiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine