12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Facebook razmišlja o povečanju prihodkov od oglaševanja

Čeprav je družabno omrežje Facebook pred dnevi poročalo o rasti četrtletnih prihodkov in vrednost delnice raste, pa se obnašanje njegovih uporabnikov spreminja, zato bo v prihodnosti vse težje služilo denar z oglasi. Ustanovitelj in šef Facebooka Mark Zuckerberg zato pravi, da morajo najti nove poti do oglaševalcev.

Vse več uporabnikov Facebooka deli svoje objave v manjših krogih prijateljev in ne več na časovnici, ki ponuja veliko prostora za oglase in odkoder v podjetje prihaja tudi glavnina prihodkov od oglaševanja, je pred dnevi ob predstavitvi četrtletnih poslovnih rezultatov povedal Zuckerberg.

Kot je pojasnil, številni uporabniki vedno redkeje prikličejo začetno stran družabnega omrežja s časovnico in oglasi, pač pa svoje vsebine, kot so fotografije, sporočila in videi, delijo v manjših zaprtih skupinah, kjer oglasov ni oz. jih je zelo malo. Poleg tega se preusmerjajo na druge platforme. Zuckerberg je denimo omenil, da vse več ljudi uporablja aplikacijo za komuniciranje WhatsApp, ki je sicer od leta 2013 prav tako v Facebookovi lasti.

A Facebook doslej s tem še ni služil toliko, kot bi si želel, je Zuckerberg dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Facebook mora zato najti nove poti do oglaševalcev, je dodal.

Ustanovitelja Whatsappa Jan Koum in Brian Acton sta uvedbi oglasnih sporočil v svoji aplikaciji vedno nasprotovala. Vendar sta medtem iz podjetja že odšla in podpredsednik Chris Daniels je pred dnevi potrdil, da pri Whatsappu načrtujejo uvedbo oglasov. “Oglasna sporočila se bodo pojavila v funkciji status. To bo glavni vir monetizacije za podjetje,” je dejal.

Podatki za prejšnje četrtletje kažejo, da je Facebook že drugo četrtletje zapored v Evropi izgubil milijon uporabnikov in jih ima zdaj na stari celini 375 milijonov. Pri spletnem družabnem omrežju so že pred časom posvarili, da bo splošna uredba o varstvu osebnih podatkov, ki je v veljavi od konca maja, otežila poslovanje v Evropi.

Gledano po vsem svetu se sicer število uporabnikov povečuje. Število vsaj enkrat mesečno aktivnih uporabnikov Facebooka se je v zadnjih treh mesecih povečalo z 2,23 na 2,27 milijarde. In tudi četrtletni prihodki od oglaševanja so se povečali: na letni ravni za približno tretjino na 13,7 milijarde dolarjev. Dobiček je porasel za devet odstotkov na 1,34 milijarde dolarjev, je v torek povedal Zuckerberg.

Zadnje novice

Sorodne vsebine