14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Evropska filmska akademija nagradila Ralpha Fiennesa

Evropska filmska akademija (EFA) je nagrado za največji evropski dosežek v svetovni kinematografiji namenila angleškemu filmskemu igralcu Ralphu Fiennesu. Z nagrado so na akademiji počastili Fiennesovo bogato kariero pred in za kamero, igralec pa bo tudi častni gost 31. podelitve Evropskih filmskih nagrad, ki bo 15. decembra potekala v Sevilli.

 

“Fiennes ustvarja filmske izkušnje, ki se nas dotaknejo in nas navdihujejo,” so zapisali na akademiji. Med zadnjimi angažmaji igralcu, ki izkazuje “neverjetno predanost filmski umetnosti”, je bila režija filma The White Crow o migraciji priznanega ruskega baletnika Rudolfa Nurejeva iz Sovjetske zveze na Zahod. V filmu je režiser tudi nastopil v vlogi ruskega pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Ta pa ni bil edini velikan svetovne zgodovine, v katerega se je vživel. V filmu Nevidna ženska iz leta 2013, ki ga je prav tako režiral, je zaigral angleškega pisatelja Charlesa Dickensa, sicer pa se je z režijo prvič spopadel leta 2011, ko je posnel filmsko priredbo Shakespearovega Koriolana in zaigral v naslovni vlogi.

Mnogi se ga spomnijo kot hotelskega receptorja v filmu Grand Budapest hotel (2014) v režiji Wesa Andersona, kot nacističnega oficirja v filmu Stevena Spielberga Schindlerjev seznam (1993) ali pa kot protagonista filma Angleški pacient (1996) v režiji Anthonyja Minghelle. Bil pa je tudi Mrlakenstein v seriji filmov o Harryju Potterju ter M v James Bondu v filmu Spectre, ki ju je režiral Sam Mendes.

Fiennes je sodeloval še s številnimi drugimi priznanimi režiserji. Med drugim s Stephenom Daldryjem (Bralec), Robertom Redfordom (Kviz) in z režiserko Gillian Armstrong (Oskar in Lucinda). Za svoje delo si je prislužil več nominacij in je prejemnik več nagrad. Leta 1999 je denimo za vlogo v filmu Sunshine v režiji Istvana Szaboja prejel nagrado EFA za najboljšega evropskega igralca, za stransko vlogo v Schindlerjevem seznamu pa je prejel bafto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine