22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Ekskluzivno na Mravljišču: Ste videli, kakšne novosti se pripravljajo v Veliki Britaniji?

Piše: Mravljišče.si

Po velikem referendumu o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije se očitno obeta še en zgodovinski plebiscit za Britance. Izrekli naj bi se namreč o tem, ali si še naprej želijo kraljevino ali naj se Združeno kraljestvo preoblikuje v Združeno britansko federacijo (ang. United British Federation – UBF). 

K takšnemu referendumu naj bi se nagibalo vse več Britancev, razlog pa je v tem, da že ostarela kraljica Elizabeta praktično nima naslednika, ki bi bil pripravljen prevzeti kraljevske dolžnosti. Po vsej verjetnosti bo pri nasledstvu preskočila svojega najstarejšega sina, že nekoliko kompromitiranega sina Charlesa, ki ni več rosno mlad, naslednji v vrsti pa naj bi bil njegov sin in Elizabetin vnuk princ William. Za slednjega pa ni znano, ali bo sploh želel sprejeti krono – govorice o tem, da se bo kroni odpovedal tudi on, so čedalje glasnejše.

Vendar naj bi bili razlogi za morebiten prehod Britancev iz monarhije v republikansko ureditev precej globlji. Po izstopu iz Evropske unije Britanci čedalje bolj kritično gledajo na svojo zgodovinsko vlogo in ugotavljajo, da pod kraljevino pravzaprav niso dobili ničesar. Eden od uslužbencev britanskega veleposlaništva v Ljubljani je v pogovoru z novinarjem Mravljišča prostodušno zasikal, da ga je sram lastne države. “Nategoval nas je Bruselj, nategnil nas je Balkanec Tito, nazadnje bo še agent 007 spremenil spol – na kaj naj bom sploh še ponosen?” je vzrojil.

Cel članek si preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine