11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Čevljarska dediščina na Šuštarski nedelji v Tržiču

Današnja Šuštarska nedelja v Tržiču znova ponuja bogato ponudbo obutve, usnjenih in drugih obrtniških izdelkov. Program bodo z nastopi popestrila tržiška in druga kulturna društva. Rokodelstvo, ki je nekoč zaznamovalo Tržič, pa bo predstavljeno tudi s praktičnimi prikazi.

Uradno odprtje Šuštarske nedelje se je zgodilo z nastopom Pihalnega orkestra Tržič in nagovorom tržiškega župana Boruta Sajovica ob 10. uri na glavnem odru, ki bo letos na parkirišču pri Občini Tržič. Številni razstavljavci pa imajo ponudbo na stojnicah že od 8. ure dalje.

Program letošnje prireditve ponovno daje poudarek čevljarski dediščini, ki je odločilno zaznamovala mesto in ljudi. Kot pravi župan Sajovic, angelska nedelja, to je prva nedelja v septembru, ostaja tržiški praznik. “Tržiška šuštarija namreč živi še naprej. Tudi po Peku v Tržiču znamo izdelati in prodati dobre in kakovostne čevlje,” poudarja župan.

Za bogat program, ki izpostavlja pomen čevljarske tradicije, bo poskrbel Tržiški muzej, ki je v četrtek v Galeriji Atrij že odprl razstavo Slovo od Peka… Peko živi, na kateri predstavlja zgodovino Peka od njegovih začetkov leta 1903 do stečaja v letu 2016. Danes bodo potekali vodeni ogledi tudi po stalni razstavi Tržiški šuštarji. Prav tako pa bodo na ogled razstave o drugih starih tržiških obrteh.

Kot v imenu organizatorjev prireditve povzema Božena Peterlin, si obiskovalci na Šuštarski nedelji ne le ogledajo stare tradicije in dediščine čevljarstva, temveč uživajo tudi v bogatem kulturnem in zabavnem programu ter se s celo družino pozabavajo še zadnji dan pred začetkom pouka. Tržiški in drugi čevljarji pa poskrbijo tudi za to, da se lahko na novo obujejo.

Na letošnji prireditvi bodo ponudbo posebej obogatili na področju kulinarike. Po vzoru različnih mest po Sloveniji pripravljajo kulinarični festival pod imenom Tok’ okusn. Na njem bodo sodelovali ponudniki različnih kulinaričnih dobrot. Območna obrtno-podjetniška zbornica Tržič pa organizira tradicionalno razstavo tržiških obrtnikov.

V kulturno-zabavnem programu bodo tržiški kulturniki obiskovalce popeljali po zanimivostih iz tržiške čevljarske tradicije. Ob ljudskih pesmih, plesih in vižah ter ob odlomkih frejšprehunge – dogodka, na katerem so nekoč na angelsko nedeljo čevljarske vajence sprejeli med pomočnike – bodo spoznavali nekdanje življenje čevljarjev.

Poseben program na Šuštarski nedelji namenjajo otrokom. Gledališka skupina Mestnega društva gluhih Ljubljana bo z igro v znakovnem jeziku Vesela družina osveščala širšo javnost o načinu življenja gluhih. Otrokom pa bosta zanimiva tudi kolesarski poligon in zabaviščni park.

Zadnje novice

Sorodne vsebine