11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Cepiva da ali ne? Koronavirus nas je streznil

Koronavirus je prinesel streznitev tudi glede vprašanja cepiv in cepljenja. Pokazal je, kako je človeštvo še vedno odvisno razvoja učinkovitih cepiv, ki jih farmacevtska podjetja in druge razvojne institucije nenehno razvijajo. S pomočjo cepiv smo do sedaj premagali več kot 30 bolezni, med njimi tudi črne koze in davico. Cepljenju in njegovim pozitivnim učinkom je zato posvečen tudi zadnji teden aprila. Takrat namreč praznujemo teden imunizacije, ki letos poteka pod geslom #VaccinesWork for All.

 

V boj proti koronavirusu so se v Sloveniji vključile tudi farmacevtske družbe združene v Mednarodnem forumu znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ. Svoj fokus, sredstva in čas so usmerili v iskanje učinkovitega cepiva in zdravil, ki bodo pripomogla v boju proti koronavirusu. ”Ker razvoj zdravil in cepiv terja običajno dolgotrajne postopke, poskušamo v vmesnem času z donacijami vsaj delno pomagati blažiti posledice, ki jih za seboj pušča COVID-19.”je razložila mag. Barbara Stegel, generalna sekretarka Foruma.

Članice Foruma so poleg vlaganj v razvoja cepiva in zdravil, v Sloveniji za boj proti koronavirusu donirale tudi preko 850.000 evrov v finančni in materialni obliki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine