-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Britanski premier v odstopu po dopustu v Sloveniji nadaljuje svoje počitnice v Grčiji

Piše: C. R. 

Britanski premier Boris Johnson si je le nekaj tednov pred slovesom s položaja privoščil že drugi poletni dopust. Po Sloveniji v začetku meseca se glede na poročanje grških in britanskih medijev tokrat mudi v Grčiji. Doma je medtem spet deležen kritik, ker dopustuje, medtem ko državo pesti več kriz, poroča STA. 

Johnson je s soprogo Carrie v začetku avgusta pet dni medenih tednov preživel na Jezerskem, ta teden pa se je odpravil še v Grčijo. Tam so ga fotografi ujeli v trgovini v obalnem mestu blizu Aten, kjer je med drugim kupoval hrano in vino.

Njegov tiskovni predstavnik je za britanske medije potrdil, da je Johnson ta teden na dopustu, a zagotovil, da ostaja obveščen o vseh nujnih zadevah in pripravljen sprejeti morebitne nujne odločitve, denimo v povezavi z nacionalno varnostjo.

Kot je še dejal, bi ga na sestankih lahko nadomeščal njegov namestnik Dominic Raab, a naj tovrstni sestanki trenutno sploh ne bi bili v načrtu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Laburisti, glavna opozicijska sila v državi, so bili v luči vse višjih življenjskih stroškov, ki povzročajo težave številnim Britancem, do njegovega počitnikovanja kritični.

“Vse je ena sama velika zabava za Borisa Johnsona, medtem ko država komaj plačuje svoje račune,” je sporočil tiskovni predstavnik laburistov.

Ob rekordno visoki inflaciji in napovedih zdrsa v recesijo Veliko Britanijo sicer pestijo tudi posledice suše.

Podobnik očitkov je bil Johnson deležen že ob obisku v Sloveniji.

Bo pa v vsakem primeru imel veliko več prostega časa, ko bo čez tri tedne vodenje vlade predal svojemu nasledniku.

Ali bo to trenutna zunanja ministrica Liz Truss ali nekdanji finančni minister Rishi Sunak, trenutno odloča približno 200.000 članov vladajočih konservativcev. Rezultate glasovanja bodo razglasili 5. septembra, zmagovalec pa bo Johnsonov stolček zasedel že naslednji dan.

Johnson se je bil primoran s premierskega položaja posloviti v začetku julija, potem ko je vlado po nizu škandalov zapustila vrsta njenih članov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine