8.1 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Bosch z internetom omogoča produktom, da se med seboj sporazumevajo

Bosch je dosegel nov mejnik na poti do vodilnega svetovnega dobavitelja IoT. Prvi korak podjetja je bil zagotoviti mnogo večjo povezljivost vozilom, strojem, zgradbam in drugim vsakdanjim predmetom.

 

Podjetje Bosch je v letu 2018 skupno prodalo 52 milijonov spletno podprtih izdelkov, kar je za dobro tretjino več kot prejšnje leto. Na podlagi odprtokodnega Bosch IoT Suite je podjetju že uspelo povezati več kot 10 milijonov naprav različnih proizvajalcev. Danes Bosch s svojimi partnerji želi omogočiti, da bodo te naprave komunicirale in medsebojno delovale v varnih ekosistemih. Vodilni dobavitelj tehnologije in storitev nudi vpogled v prihodnost povezane mobilnosti, industrije in življenja na sejmu Bosch ConnectedWorld 2019 (BCW19) v Berlinu, na katerem bodo prisotna podjetja iz panoge pod sloganom »Od interneta stvari do ekonomije stvari«. Tehnologija razpršene evidence (DLT), kot je npr. veriga blokov, lahko postane ključna tehnologija v teh domenah. »Z združitvijo fizičnih in digitalnih svetov olajšujemo vsakdanjik ljudi,« je na dogodku BCW19 povedal Boschev direktor, dr. Volkmar Denner, ko je nagovoril približno 5000 navdušencev tehnologije iz političnega, poslovnega, znanstvenega in javnega področja. »V prihodnosti predmeti ne bodo samo povezani zaradi komunikacije, temveč bodo zmožni skupaj poslovati.«

DLT je ključna tehnologija za ekonomijo stvari Bosch se strateško zanima za te tehnologije, saj bodo pomenile začetek »ekonomije stvari«, kar bo predmetom omogočilo neodvisno komunikacijo z drugimi povezanimi stvarmi ter celo samostojno sklepanje pametnih pogodb. V domeni mobilnosti lahko to, recimo, pospeši rutinske postopke. Storitve vseh vrst lahko privedejo do npr. samodejnega zaračunavanja cestnine, uporabe parkirnih mest in polnilnih postaj lastnikom avtomobilov. Avtomobil, ki se pogaja z polnilnimi postajami Bosch z dobaviteljem energije EnBW sodeluje pri izdelavi prototipa, ki s pomočjo tehnologije verige blokov izboljšuje postopek polnjenja električnih avtomobilov.

Cilj je celoten postopek racionalizirati in prilagoditi potrebam potrošnikov, da bi lahko izbrali, si rezervirali in plačali storitve polnjenja po lastnih željah. Tako bi lahko operater s pomočjo Boscheve programske opreme za avtomobile pametnim polnilnim postajam omogočil, da strankam ponudijo pregledne cenovne modele, ki bi se spreminjali v realnem času glede na razpoložljivost polnilnih postaj in okolju prijazne električne energije iz obnovljivih virov. Celoten postopek transakcije, od rezervacije do plačila, je popolnoma avtomatiziran, in sicer na podlagi delovanja verižnih blokov. Ta storitev lahko upošteva tudi druge želje stranke. Npr. stranka, ki ima majhne otroke in rada pije kavo, se lahko odloči za polnilno postajo, ki ima v bližini igrišče za otroke in kavarno. Začetni poskusi tega novega sistema že potekajo.

Avtomobil, ki sam poravna parkirnino

Bosch in Siemens sta združila moči pri razvoju druge aplikacije, pametnega sistema za upravljanje parkiranja, ki temelji na verigi blokov. V prihodnosti bo s pomočjo parkiranje DLT precej manj naporno. Avtomobili bodo komunicirali neposredno s parkirnimi mesti v okolici in se pogodili za najboljše pogoje. Takoj ko avtomobil prispe do vhoda izbrane parkirne hiše, se bo identificiral ob zapornici, ob tem se bo le-ta dvignila, ne da bi bilo vozniku treba vzeti listek iz naprave. Voznik bo prav tako lahko preprosto zapustil parkirno hišo, saj bo vozilo pred odhodom že poravnalo strošek parkirnine na podlagi komunikacije z zapornico ob izhodu. Voznikom ne bo več treba hraniti drobiža ali paziti, da ne bi izgubili parkirnega listka. Obe podjetji sta že namestili prototip naprave v Boschevem razvojnem kampusu v Renningenu in v Siemensovem kampusu v Münchnu.

Porazdeljene strukture za ponovno vzpostavitev zaupanja v internet

Porazdeljene strukture na internetu so v središču DLT. Namesto vključevanja nekaj ponudnikov platform, ki bi podatke shranjevali v svojih podatkovnih centrih, so podatki razpršeni po številnih strežnikih. »Če želimo vzpostaviti zaupanje v digitalne ekosisteme, potrebujemo odprte platforme in internet, kjer imajo uporabniki moč odločati zase,« je povedal Denner. Tako bomo ljudem omogočili dejanske koristi. Če so uporabniki »ujetniki«, lahko ponudnik spletne storitve po želji spremeni svoje pogoje. Z neodvisnostjo od velikih igralcev na internetu uporabnikom ne bo več treba na slepo sprejemati takih sprememb. »S temi porazdeljenimi strukturami gradimo zaupanje v spletne platforme. Na podlagi teh lahko sodeluje veliko več igralcev,« je povedal član Boscheve uprave in CDO/CTO, dr. Michael Bolle. Porazdeljene platforme, ki jih upravlja ekosistem, ki zajema številne enakovredne partnerje, so prav tako bolje zaščitene pred zunanjimi napadi.

Vodenje IoT na podlagi treh načel – predmeti, tehnologija, zaupanje

Na Boschevo pobudo se bodo predstavniki vodilnih mednarodnih združenj in organizacij, vključno z Inštitutom inženirjev elektrotehnike in elektronike (IEEE), Digital Europe, ETSI, Eclipse Foundation, Trustable Technology, Plattform Industrie 4.0, Industrial Internet Consortium (IIC) in Trusted IoT Alliance, 16. 5. 2019 srečali na prvem forumu za digitalno zaupanje v Berlinu. Glavna tema srečanja je vprašanje, kako zgraditi in ohraniti zaupanje v digitalne sisteme. Do leta 2020 bo volumen svetovnega trga IoT zrasel na 250 milijard ameriških dolarjev, kar je 35-odstotna letna rast. »Ne smemo sprejeti položaja, pri katerem se na digitalne inovacije gleda z nezaupanjem in strahom. Zaradi tega je cilj foruma za digitalno zaupanje sprožiti dialog med strokovnjaki in debatirati o stvareh, ki zadevajo zaupanje v internet,« je povedal Bolle.

5000 obiskovalcev, 80 razstavljavcev, 150 govorcev

Na letošnjem Boschevem ConnectedWorld bo več kot 80 razstavljavcev predstavilo, kako hitri napredki v internetu storitev ustvarjajo nove priložnosti za delo in v vsakodnevnem življenju. Pričakuje se, da se bo 15. in 16. maja dogodka udeležilo okrog 5000 ljudi, in sicer na lokaciji STATION Berlin, ki obsega 14.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Prisotnih bo več kot 150 govorcev, med drugim Boschev direktor Volkmar Denner, direktor družbe Munich Re, dr. Joachim Wenning, direktor družbe Vattenfall, Magnus Hall, in izumitelj HTML in svetovnega spleta, sir Timothy Berners-Lee. Na hekatonu se bo preizkusilo več kot 700 programerjev, poslovnih partnerjev v zagonskih podjetjih in oblikovalcev, ki bodo skušali najti ideje za povezane rešitve za vsakodnevno življenje, mobilnost, proizvodnjo in logistiko. 2019 bo že šesto leto organizacije dogodka Bosch ConnectedWorld. To je ena največjih mednarodnih konferenc na svetu, ki je posvečena internetu storitev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine