6.9 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Bizaren škandal v pripravi na olimpijske igre na Japonskem – poglejte, zakaj je moral odstopiti kreativni vodja OI

piše: STA

Kreativni vodja poletnih olimpijskih iger v Tokiu Hiroshi Sasaki je odstopil, potem ko je predlagal, da bi lahko priljubljena japonska komičarka Naomi Watanabe na slovesnosti ob odprtju iger nastopila kot “olympig” oziroma “olimpijska pujsa”, so danes poročale tuje tiskovne agencije.

Šestinšestdesetletni Sasaki je dejal, da bi Watanabejeva na slovesnosti ob začetku olimpijskih iger nosila prašičja ušesa. Pozneje se je opravičil in priznal, da so bile njegove pripombe za Watanabejevo “velika žalitev”, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sasaki je bil kreativni direktor, zadolžen za slovesnosti ob odprtju in zaprtju iger, ki so bila z leta 2020 na 2021 prestavljene zaradi pandemije novega koronavirusa.

Do incidenta je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je bil nekdanji predsednik organizacijskega odbora tokijskih iger Yoshiro Mori prisiljen odstopiti zaradi seksističnih pripomb. Dolžnosti vodje organizacijskega odbora olimpijskih iger je prevzela nekdanja olimpijka Seiko Hashimoto.

“Moje ideje in pripombe so bile zelo neprimerne,” je dejal Sasaki v izjavi, ki jo je objavil organizacijski odbor olimpijski iger. “Iskreno se opravičujem njej in ljudem, ki so se ob takšnih mojih izjavah počutili nelagodno.”

Triintridesetletna Watanabejeva je ena najslavnejših komičark na Japonskem in je znana po zagovarjanju pozitivne telesne samopodobe. V zadnjih letih je bila vodja gibanja, imenovanega “pochakawaii”, kar v prevodu pomeni “debelo in srčkano”, leta 2014 pa je ustanovila eno prvih japonskih blagovnih znamk z oblačili večjih velikosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine