13.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Bill Cosby do izreka kazni v hišnem priporu; grozi mu 30 let zapora

Nekdaj priljubljeni ameriški igralec Bill Cosby, ki je bil spoznan za krivega spolnega napada, bo do izreka kazni v hišnem priporu. Oblasti ga bodo v tem obdobju, tako kot nasilne spolne prestopnike, nadzorovale s pomočjo elektronske zapestnice, 80-letnik pa lahko dom zapusti le za obisk zdravnika ali odvetnikov, je v petek odločil sodnik.

Cosby je bil doslej zaradi plačila milijona dolarjev varščine na prostosti. Temu je sicer močno nasprotoval tožilec, ki je trdil, da lahko do izreka kazni pobegne. Sodnik Steven O’Neill pa ga sprva kljub temu pustil na prostosti, saj je menil, da je igralec preveč znan, da bi lahko neopaženo pobegnil.

Le dan kasneje pa je nato zvezdniku odredil hišni pripor v njegovi luksuzni rezidenci v Cheltenhamu v Filadelfiji, kjer naj bi pred 14 leti spolno zlorabil Andree Constand. Cosby bo moral nositi tudi elektronsko zapestnico, oblasti pa so mu zaplenile tudi potni list, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

80-letnik lahko v tem obdobju – po predhodni prošnji – potuje le v širšem območju Filadelfije in izključno zaradi morebitnega obiska zdravnika ali srečanja s svojimi odvetniki.

Osramočeni nekoč priljubljeni komik se mora pred izrekom kazni, do katere naj bi prišlo v roku 75 dni, zglasiti tudi na odboru za spolne prestopnike, ki bo ocenil, kakšno grožnjo predstavlja za okolje.

Cosby je bil v četrtek spoznan za krivega v treh točkah obtožnice zaradi omamljanja in spolnega napada na nekdanjo uslužbenko univerze Temple Andree Constand na njegovem domu v Filadelfiji leta 2004. Grozi mu do 30 let zapora.

Njegov odvetnik odvetnik Tom Mesereau je sicer proti odločitvi sodnika napovedal pritožbo in vztrajal, da je povsem nedolžen in da gre zgolj za izsiljevanje.

Primer Andree Constand je sicer sprožil plaz podobnih obtožb, med katerim je slavnega igralca spolnih napadov, omamljanj, otipavanj in posilstva obtožilo več kot 60 žensk. Tokrat pa se je prvič zgodilo, da je porota Cosbyja spoznala za krivega spolnega napada.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine