11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Alarm infekcijske klinike: V Sloveniji zaradi »razuzdanega življenja« prava pandemija spolnih bolezni

Popustil je strah pred aidsom, v porastu je instant seks oziroma partnerji za ‘enkratno uporabo’, hitrejše izmenjevanje partnerjev, prisotnost kemseks substanc, ki spolno vedenje še dodano sprostijo, in ne nazadnje nepoznavanje partnerjev za eno noč, povzemajo Slovenske novice besede Mojce Matičič, vodja ambulante za spolno prenosljive okužbe na infekcijski kliniki v Ljubljani, ki opozarja, da je v Evropi prava pandemije spolno prenosljivih bolezni.

 

Zaradi vse bolj razuzdanega življenja, kjer se hitro menjava partnerje, so spolne bolezni v porastu. Vse bolj pogost je ustni sifilis, enako klamidija in gonoreja. Za silifis so najbolj dovzetni homoseksualci.

»Matičičeva je največji šok doživela leta 2016, ko so torej v njeni ambulanti le v enem mesecu odkrili štiri primere oralnega sifilisa, lahko pa odkrivajo premier tudi pri ženskah, ker je še vedno najbolj ogrožena skupina moških, ki ima spolne odnose z moškimi. Lani so tako zabeležili skupaj 70 primerov sifilisa, a vprašanje je bilo, koliko je dejanskih številk, saj so mnogi ne vedo, da so tako okuženi,« poročajo Slovenske novice.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine