24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

37-letni transspolni moški po rojstvu otroka kritično nad medicinsko osebje, ker so jo poimenovali “mama”

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Transspolni moški je po rojstvu sina kritiziral zdravstveno osebje, ker so ga poimenovali “mama”, in trdil, da moramo prenehati samodejno povezovati nosečnost z žensko identiteto. 

37-letni Bennett Kaspar-Williams iz Los Angelesa se je prvič kot transseksualec identificiral pred približno desetimi leti, s svojim “prehodom” pa je začel par let kasneje. Po poroki s svojim partnerjem Malikom sta se odločila za otroka, zato je moral Bennett prenehati s hormonsko terapijo s testosteronom, ki jo je prejemal že nekaj let, da bi svojim jajčnikom omogočil delovanje. Bennett, ki je imel operacijo na zgornji polovici telesa, ne pa tudi na genitalijah, se je sčasoma odločil, da bi mu bilo udobno poskusiti zanositi in nositi otroka, kar se je potem tudi zgodilo, in par je dobil sina. 

Dve leti po začetku hormonskega zdravljenja je Bennett z operacijo odstranil svoje prsi, da pa se je kasneje odločil za otroka, pa je po njegovih besedah igralo vlogo njegovo razmišljanje o telesu kot o “orodju in ne zbirki spolnih stereotipov”.  

Bennett Kaspar-Williams kot otrok (foto: Dailymail)

Po rojstvu sina je zdravstvenemu osebju očital, da ga poimenujejo “mati”, saj je po njegovem mnenju definicija “ženstvenosti” v smislu materinstva lažna, saj niso vsi ljudje, ki lahko nosijo svoje otroke, matere. Daily mail poroča, da je dejal, da so ga kljub bradi, moškim telesnim značilnostim in moškemu spolu na vseh dokumentih klicali “mama” in “gospa”, in to je tisto, kar ga je naredilo disforično. Povedal je, da se mu nič z zvezi z nosečnostjo ni zdelo ženstveno, nasprotno, to je bila po njegovem mnenju najtežja in najpogumnejša stvar na svetu, dejal pa je tudi, da “ni močnejšega občutka kot to, da lahko reče, da je oče, ki je ustvaril svojega otroka”. 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine