11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Zvestoba slovenstvu in enotnost ljudi so Prekmurju zagotovile združitev z matično domovino. Voščilo SLS ob državnem prazniku

Mineva 101 leto od združitve Prekmurcev z matično domovino. Spomin na politično dejanje, katerega pogon sta bila narodna zavest in enotnost, nas navdihuje in nam je v poduk in opomin. Le z vztrajnostjo, znanjem, trdno voljo, pogumom in enotnostjo lahko premikamo mejnike in rešujemo tudi tiste probleme, ki se na prvi pogled zdijo nerešljivi.

Ljubezen in zvestoba do slovenstva je bila tista, ki je prepričala tudi svetovne velesile, ki so privolile, da je v Beltincih 17. avgusta 1919 od vojaških oblasti jugoslovanske vojske, ki je že pet dni poprej brez boja zasedla področje, oblast prevzel civilni upravitelj. Ljubezen in zvestoba do slovenstva tudi danes ostajata temelj za ohranitev slovenskega jezika, identitete in kulture. 

Spominjamo se besed Jožefa Klekla st. ob razglasitvi vesti o združitvi Prekmurcev z matičnim narodom, dne 17. 8. 1919: »Deca ste lüblene slovenske matere, slavne Slovenije, štera prebridke skuzé morete točiti. … Poslüšajte jo, potrta srca, poslüšajte jo vsi mladi i stari, katoličanci i evangeličanci, bogati i soromaki, vsi ste njéni, nad vse vas razprestera svoje materne peroti, zato ka ste vsi njena deca, zato ka ste vsi Slovenci. To ste! … To veselo vest, glas preradosten tvojega rešenja ti naznanja tvoja slovenska mati, mati Slovenija. Prekjezeroletno robstvo konec jemle. … Veseli se, dobro slovensko lüdstvo, vüra tvoje slobode je odbila, vernost tvoja je plačo dobila!«

Ob državnem prazniku dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom SLS iskreno čestita vsem Prekmurkam in Prekmurcem ter vsem, ki s ponosom proslavljamo ta dan. In z zavestjo, da moramo ob krepitvi dobrososedskih odnosov s sosednjo Madžarsko biti pozorni na občasne provokacije, ki bi se lahko ob neupravičenem podcenjevanju razvile tudi v nesprejemljive ozemeljske težnje. 

Vir: SLS

Zadnje novice

Sorodne vsebine